Cum poți evita să devii prada mafiei programărilor online la consulatele României

Cum poți evita să devii prada mafiei programărilor online la consulatele României

În ultima perioada am fost informați de către mai mulți români care trăiesc în diaspora, de existența unei așa numite “mafie a programărilor online la consulatele României”. Problemă existentă în diferite țări ale Uniunii Europene, unde, numărul românilor este foarte ridicat iar cel al consulatelor este, din păcate, limitat.

Ministerul Afacerilor Externe a creat, înca din 2015, un sistem informatizat care le permite românilor din străinătate să se programeze, să obțină informații, să evite birocrația și statul la rând cu orele. Astfel, serviciile consulare se fac doar pe bază de programare online pe site-ul

www.eConsulat.ro

Important de reținut!

Acest serviciu este GRATUIT!

Programarea pentru orice servicii consulare este GRATUITĂ!

Sfatul nostru

Nu da bani așa zișilor “voluntari” ori “consultanți” în vederea programării pentru servicii consulare. Aceste persoane nu doar că cer bani pentru un serviciu absolut GRATUIT dar aduc și un prejudiciu grav serviciilor consulare. Totodată puteți fi victime ale infracțiunii de înșelăciune și furt de identitate.

De asemenea, facem apel la Ministerul Afacerilor Externe de a găsi rapid soluții tehnice de facilitare a înscrierilor, dar mai ales pentru securizarea sistemului și protecția împotriva abuzurilor. Totodată, trebuie să existe soluții alternative de rezervare pentru persoanele cărora le este dificil să acceadă la pagina de mai sus.

Dacă ai fost victima unor astfel de “binevoitori” îți sugerăm să faci următoarele:

 • Trimite e-mail consulatului sau ambasadei de care aparții și informează-i cu privire la problemele întâmpinate.
 • Completează formularul online pentru Sugestii și Reclamații pus la dispoziție de MAE – Disponibil AICI
 • Trimite o sesizare scrisă către Comisia pentru comunitățile de români din afara țării din Senatul României, la adresa de e-mail: [email protected]
 • Contactează senatorul de Diaspora al USR, Radu Mihail  folosing următoarea adresă de e-mail:  [email protected]., iar noi vom trimite întrebări și interpelări către instituțiile responsabile rezolvării problemelor dumneavoastră și ne vom asigura că acele sesizări sunt discutate și trimise spre rezolvare organelor competente.

Întrebările și Interpelările trimise către ministerele responsabile, cu privire la problemele serviciilor consulare, precum și răspunsurile primite, le regăsiți accesând site-ul oficial al Senatului României.

Dorim ca un număr cât mai redus de români din diaspora să fie expuși acestor practici, astfel că vă rugăm să partajați acest articol pentru ca informația să ajungă la cât mai multe persoane.
Vă mulțumim!

2

10 Replies to “Cum poți evita să devii prada mafiei programărilor online la consulatele României

 • alex

  By alex

  Reply

  Buna ziua,
  as vrea sa va comunic parerea mea. Am facut o programare la Consulatul de la Bologna , cam greu dar am reusit. Cineva de la Consulat ma sunat si am rezolvat sa fac programarea la orele pe care le vroiam eu. Vreau sa sesizez , modul greoi de a face o programare . Daca eu am nevoie de un pasaport, ce sens are sa intrebi nume parinti , adrese, si alte zeci de chestii, odata ce oricum cei de la consulat nu tin cont de aceste informatii ? Sistemul ar trebui sa fie structurat ceva de genul : nume prenume -motiv programare – data programare. Ce sens are sa completezi 5 foi online????ps -rezervarile nu pot fi sterse, cand incerci iti da o eroare, astefle ca ele raman in sistem si ocupa locuri, care pot fi folositoare altor persoane. multumesc

 • Tupita Camelia

  By Tupita Camelia

  Reply

  Bună,
  mă adresez la Consulatul din Viena …pasaportul meu imi expiră pe 30.12.2020 am încercat de vreo 6 ori să fac o programare şi nam reuşit numai să acumulez cereri …programul nu a acceptat să meargă mai departe …am sunat la Consulat pt.a fi ajutat ce credeti răspunde cineva NU poți să suni 24 din 24 de ce mai exista nr.de tel???
  Aşa că mam hotărit in ieri data de 12.10.să merg personal la Consulat avind totuşi 80km pînă acolo şi ce răspuns am primit arogant,flecmatic nu se fac programari numai Onllein dejaba iam explicat lam rugat frumos sami faca o programare …im final mia explicat un pic direct pe telefonul meu cum se procedează şi am primit im 22 .01.2021 programare…vi se pare normal?iam explicat că eu nu detin buletin singurul act cu care mă legitim si imi expiră pe 30.12.2020 …programarea o am pe 22.01.2021 mai durează 45 zile pînă vine pasaportul eu ce fac 2,5 luni fară act valabil cu ce mă legitim se poate imtimpla caz urgentă să merg in Romînia?
  Mia raspuns că e vina mea trebuia să fac cu 6 luni înainte programare..
  Iam rugat ajutatima Vă rog …Nu avem programari …
  Aşa sîntem ajutați, tratați de Romîni nostri …de am avea nevoie de ceva mai serios ???
  Aş merge in Romînia să imi fac pasaportul numai cu starea asta cum ???
  E strigator la Cer cu Consulatul din Viena….Urît

 • Rad

  By Rad

  Reply

  Buna
  As vrea sa sesizez aceleasi probleme si la Consulatul din Paris.
  Exista 4 numere de telefon de contactat pe site si toate suna ocupat. Cand reusesti sa intri in asteptare pentru o lunga perioada, inaintea randului tau ti se inchide telefonul in nas!!!

  Programarea pe site e dezastru !!!! Ti se cer o multime de date nesemnificative, poze la acte foarte importante care dupa o perioada de ‘tratare’ primesti email cum ca e dosar incomplet…. si se mai Adauga si faptul ca site-ul se blocheaza foarte des!! (Timp de 9 luni nu am reusit sa declar casatoria cu site-ul lor)…
  Nu exista nici o linie/optiune/ solutie pentru urgente administrative. Nimeni nu vine la consulat de plictiseala acasa. Oamenii chiar au probleme de rezolvat si in majoritatea cazurilor sunt urgente….angajatii de acolo nu vad probleme…. ei iti mentioneaza de programarea asta non-stop de parca ar fi un proces extrem de usor si accesibil! EI BINE NU E!!!!
  Eu personal pentru fiecare act nu am putut rezolva cu programarea lor! Doamma responsabila de acte notariale nu considera ca Declaratia de respingere a succesiunii in urma decesului tatalui (fiind unicul asociat la firma) este o urgenta.. suntem 3 frati si mama si doamma ‘sefa’ imi propune “ pai sa semneze ceilalti mostenitori” …si mai adauga partea Cu nu e o urgenta faceti programare ca 45 de zile nu e o perioada lunga . Cu ochii in lacrimi ma uitam la ea blocata la cat poate sa abereze…
  In plina pandemie, fara zboruri disponibile…Doamna comoda imi propune povesti…
  foarte grav ce se intampla la consulate… chiar nu se gaseste nici o solutie?

 • So Bo

  By So Bo

  Reply

  Groaznic si la Paris! În ziua în care, chipurile, se publica on line o saptamâna suplimentara de locuri potential libere pentru programare, acele locuri sunt deja ocupate. La telefon si email raspunsurile sunt aceleasi, automate, fara interlocutor real. De ce nu exista o lista de asteptare transparenta, ca sa se poata omul programa si vedea exact cum evolueaza situatia? Nu m-ar deranja sa ma programez peste doua, trei sau sase luni, doar sa POT sa ma programez.

 • Lavinia

  By Lavinia

  Reply

  Consulatul de la Paris e o mare bataie de joc. Programarile nu se pot face online , eu de 2 luni incerc si tot timpul am aceleasi mesaj cum ca programarile sunt facute complet pana la data de… bataie de joc si mult timp pierdut

 • Adriana T

  By Adriana T

  Reply

  Buna ziua!lStrigător la cer!Consulatul României la Stuttgart, lipsă totală de respect față de cetățenii români,ba mai mult,încalcă drepturi și libertăți ale cetațeanului !De 6 luni ,de când am făcut cereri online pentru a obține acte valabile,în condițiile în care actele urmau să expire,ceea ce s-a și întâmplat în tot acest timp,nu obțin programare online,nici raspuns în urma mai multor sesizari/reclamații E-mailuri către M.A.E.Nici măcar aceste adrese de E-mail ce apar pe această pagină(Diaspora-USRplus) nu pot fi accesate!?Sistemul online pentru programări consulare,am impresia că este blocat în mod deliberat!

 • Silviu

  By Silviu

  Reply

  Buna ziua! De aceeasi problema ne lovim si noi la Consulatul de la Stuttgart. Daca nu as fi vazut comentariile de mai sus, as fi crezut ca problema tine de acest consulat. Dar se pare ca problema este generala. Aceasta platforma de programari online nu functioneaza. Chiar daca stai permanent la „panda” nu exista programari libere. Este un mod total ineficient, esti obligat sa selectezi fiecare zi in parte pentru a verifica programarile disponibile. Ar fi nevoie de o lista de asteptare transparenta, iar pentru o cautare mai usoara ar trebui sa poata fi selectat din prima tot intervalul disponibil (ex. pana pe 31.05) si apoi o vedere de asamblu pentru toata luna cu zilele in care ar fi inca programari disponibile. Totusi asta nu rezolva problema in sine.
  Bineinteles ca am incercat sa contactam consulatul si prin e-mail. Nicio sansa si reactie zero. La mail-urile trimse nu am primit pana acum nici macar o confirmare ca au ajuns.
  Intre timp pasaportul a expirat si ne simtim lasati total de izbeliste si chiar nu stim ce sa facem mai departe.

 • Ioan Deaconu

  By Ioan Deaconu

  Reply

  La fel, sora de 1 an de zile incearca sa obtina programare in stutgart pentru certificat de nastere. Fetita ei este nascuta in germania, si e imposibil sa faci programare. Le dau drumul cand au chef si se ocupa instant. Fie le dau vineri seara undeva la 12 noaptea, fie marti 14 septembrie la 12 ziua, in conditiile in care sistemul era blocat pentru programari pana pe 10 septembrie. Efectiv bataie de joc, zero transparenta, nu sti cand dau drumul la programari si practic te forteaza sa renunti la cetatenia romana. Sistem facut in bataie de joc pentru programari, macar daca faceau cu coada de asteptare. Consulatul nu mai reprezinta interesele romanilor, in special in pandemie cand nu poti calatori in tara.

 • Daniela

  By Daniela

  Reply

  Buna,
  Va scriu pentru ca si eu am o problema destul de grava, pasaportul meu expria chiar pe 22, si intreb pentru un doculent de calatorie? Chiar este necesara inscriea casatoriei mele in Spania cu un Spaniol??? Pur si simplu nu vor sa mi-l faca pentru ca trebuie sa incriu casatoria, am incercat si s-a gasit o eroare la numele meu, probelma este ca intarzie se foarte mult tmp im corectarea eroarei, pentru ca este gestionata de un „Juez” si poate intaezia de la 6 luni la un an… Nu pot sta fara pasaport, sunt la universitate mi se cer documentele la examen si multe alte chestii….Chiar nu inteleg, este un document de calatorie, pe cerere nici macar nu este obligatoriu sa-ti pui starea civila… Pur si simplu nu vor… Le-am zis sa ma lase sa-mi scot inaibte acest document de calatorie, si dupa daca este atat de necesara si vitala inscrierea casatoriei mele..dupa ce imi corecteaza numele il inscriu…Este un simplu document de calatorie….nu inteleg….. Ma puteti ajuta? Sigura ca daca ma duc cu teancul de bani ma rezolva…

 • Gigi

  By Gigi

  Reply

  Buna ziua!
  Incerc sa fac o programare de 6 luni la Ambasada Romäniei din Berna si nu reusesc. Prigramul este f complicat, daca este cineva care a intampinat aceeasi situatie ca mine. Am nevoie de ajutor, daca este cineva care ma poate contacta.
  Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *