Decizie CJUE: Cetățenii români cu domiciliu în străinătate, discriminați de statul român

Decizie CJUE: Cetățenii români cu domiciliu în străinătate, discriminați de statul român

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că statul român comite o nedreptate față de românii din Diaspora care își declară domiciliul în străinătate

USR vine de ani de zile cu propuneri care să corecteze situația actului de identitate pentru românii din străinătate, în condițiile în care statul român obligă cetățenii care își declară domiciliul în străinătate să renunțe la CI, iar pașaportul CRDS nu este acceptat ca act de identitate întreg.

PSD și PNL au respins pe bandă rulantă aceste propuneri, iar acum ne vedem în stiuația în care CJUE spune clar că România îi discriminează pe acești cetățeni.

Potrivit judecătorilor, refuzul de a elibera o carte de identitate pentru singurul motiv că persoana în cauză nu are domiciliul în România constituie o restrângere a dreptului la liberă circulație și ședere în cadrul Uniunii Europene.

Statul român este acum obligat să-și actualizeze legislația în așa fel încât cetățenilor cu pașaport CRDS să nu le mai fie încălcate drepturile.

Iulian Lorincz, deputat USR de Diaspora: „USR a susținut orice propunere legislativă menită să rezolve această problemă care trenează de 20 de ani. Mai mult, anul trecut, am venit în Parlament cu o soluție foarte simplă: recunoașterea pașaportului CRDS ca act de identitate. Guvernul și parlamentarii PSD-PNL au găsit cele mai penibile scuze ca să respingă proiectul. Au invocat ba că pașapoartele conțin un câmp prestabilit pentru județele din țară și nu se poate crea un câmp special pentru străinătate, ba că funcționarul român n-ar fi în stare să introducă în sistem, să tasteze corect adrese din străinătate.”

PSD și PNL trebuie să înțeleagă acum că nu pot continua bătaia de joc la adresa cetățenilor români din Diaspora și că acești cetățeni trebuie tratați cu respect.

0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *