Irlanda: Măsuri de sprijin economic pentru IMM-uri și salariați

De Ioana Gosman și Iulia Lupașcu

În urma crizei declanșate de epidemia de coronavirus, Irlanda a adoptat o serie de măsuri pentru a-și sprijini populația și economia, acestea vizând protecția IMM-urilor, a angajaților și a sectoarelor economice cele mai afectate de criză.

Sprijin guvernamental pentru ca firmele șă-și poată păstra angajații

–          Schema de garantare a creditelor oferă credite de până la 1 milion de euro pe o perioadă de până la 7 ani. Cererile de garantare se pot face prin AIB, Banca Irlandei și Banca Ulster. Mai multe detalii aici

–          IMM-urile pot accesa împrumuturi  de până la 50.000 euro prin Microfinance Ireland pe o perioadă de 3 ani. Nu se percep dobânzi pentru primele 6 luni și nu se percep costuri de procesare a împrumutului. Dobânda pentru restul de 30 de luni este între 4.5% și 5.5%. Se poate aplica pentru împrumut prin Local Enterprise Office sau direct prin microfinanceireland.ie.

–          Împrumuturi între 25.000 – 1.5 milion euro (primii 500.000 fără garanții) cu o dobândă maximă de 4% se fac prin SBCI sbci.gov.ie

–          Un fond de 200 milioane euro prin fondul Future Growth Loan Scheme care va fi eliberat în tranșe și va oferi suport pe termen lung pentru IMM-urile care au avut pierderi în urma crizei COVID-19.

–          Fondul de dezvoltare sustenabilă de până la 180 miloane de euro va fi oferit IMM-urilor cu 10 sau mai mulți angajați care au avut pierderi dar au fost solide financiar înainte de declanșarea crizei. Fondul este operat de Enterprise Ireland și oferă împrumuturi de până la 800.000 euro (măsură convenită cu EU în concordanță cu noile regului privind ajutorul de stat)

Impozite, taxe și alte servicii publice

–          Eșalonarea plății taxelor

–          Ajutor pentru IMM-urile care întâmpină probleme de cash-flow

–          Guvernul a acceptat sprijinul pentru întreprinderile afectate de COVID-19 prin  amânarea tarifelor comerciale .

–          Oficiul de înregistrare a companiilor a introdus modificări la obligațiile anuale de depunere a companiilor  pentru a ajuta companiile în timpul crizei COVID-19.

–          Departamentul de Afaceri, Întreprindere și Inovare a implementat un plan de contingență pentru a se asigura că sistemul Permise de angajare va continua să funcționeze în toate scenariile în timpul crizei COVID-19 ( Sistemul de Permis de angajare).

Ajutor pentru angajați

–          Schema națională de suport al angajaților

–        Schemă de subvenționare a salariului permite angajaților ai căror angajatori au fost afectați de criză să primească suport substanțial direct de la angajator prin sistemul de asigurări sociale. Schema este operată de fisc și este de așteptat să dureze 12 săptămâni, începând cu 26 martie 2020. Mai multe detalii aici.

– până pe 4 Mai se va plăti fiecărui angajator 410 euro pentru fiecare angajat calificat. Nu se vor percepe taxe de la angajat pentru aceste sume, iar fiscul va returna angajatului impozitele plătite anul trecut în avans pentru veniturilor estimate să fie realizate în această perioadă.
– după 4 Mai plățile vor fi corelate cu venitul net al fiecărui angajat din luna anterioară declanșării crizei.

–          Plățile pentru șomaj se vor face în această perioadă în sumă de 350 euro pe săptămână. Măsura este accesibilă angajaților și lucrătorilor independenți care și-au pierdut locul de muncă datorită crizei. Cererile se fac aici

–          Program redus de muncă este accesibil angajaților în firme care trebuie să reducă timpul de lucru al angajaților. Mai multe detalii aici

Măsuri speciale pentru sectoare specifice

–          O nouă schemă de vânzare cu amănuntul online COVID-19 va fi administrată de Enterprise Ireland și va fi deschisă retailerilor care angajează peste 10 persoane. Dimensiunea totală a fondului va fi de până la 2 milioane EUR. Obiectivul schemei este de a sprijini companiile din sectorul de vânzare cu amănuntul autohton cu o prezență online preexistentă pentru a răspunde atât la cererea consumatorilor autohtoni cât și internaționali pentru o ofertă online competitivă. Subvențiile cuprinse între 10.000 și 40.000 de euro vor fi acordate în cadrul schemei concurențiale.

–          Întreprinderile de alimentație, băuturi și horticulturăProgramul de răspuns „Navigarea schimbării” de la Bord Bia, COVID-19, oferă o serie de suporturi pentru întreprinderile de alimentație, băuturi și horticultură afectate de COVID-19.

–          Sectorul turismului : Deoarece criza are un impact accentuat asupra sectorului turistic, Fáilte Ireland COVID-19 Business Support Hub  își orientează sprijinul pentru a răspunde la cele mai urgente provocări și amenințări ale întreprinderilor turistice.

–          Lucrători în lanțul de aprovizionare: Departamentul de Transport, Turism și Sport și Departamentul de Sănătate au pregătit  îndrumarea COVID-19 pentru lucrătorii în lanțul de aprovizionare . Îndrumările oferă acestor lucrători esențiali informații cu privire la activitatea lor continuă, importanța accesului la instalațiile sanitare și importanța menținerii tuturor elementelor lanțului de aprovizionare .

–          Protecția și îmbunătățirea comerțului cu amănuntul : INSA a publicat un Ghid pentru protecția și îmbunătățirea comerțului cu amănuntul COVID-19 pentru a ajuta retailerii să gestioneze continuitatea activității în timpul situațiilor de urgență COVID-19.