SCHUFA și importanța menținerii unui scor SCHUFA cât mai ridicat în Germania

SCHUFA și importanța menținerii unui scor SCHUFA cât mai ridicat în Germania

Ce este Schufa?


SCHUFA este o companie (Schufa Holding AG) care colectează de la partenerii săi (bănci, asigurători, magazine fizice și online, companii de leasing, telecomunicații și inkasso) și din evidențele debitorilor de la instanțelor judecătorești informații despre consumatori.


SCHUFA colectează date privind conturile bancare, conturi de telefonie mobilă, cărțile de credit, contractele de leasing, contractele cu plată în rate și creditele consumatorilor (durata contractelor, dacă au existat întârzieri la plată sau rezilieri ale contractelor). De asemenea, de la instanțele judecătorești sunt colectate date privind punerea în executare a unor decizii judecătorești sau dacă a fost pronunțată insolvența personală.


SCHUFA nu colectează date privind statutul marital, angajatorul, venitul sau patrimoniul consumatorilor.


Ce este scorul SCHUFA?


Scorul SCHUFA reprezintă un punctaj statistic între 0 și 100 care indică procentual șansa ca o plată să fie realizată. De exemplu, băncile se bazează adesea pe prognoza financiară a scorului SCHUFA înainte de a acorda un credit pentru a verifica șansele ca suma împrumutată să fie recuperată. Cu cât scorul unei persoane este mai mare, cu atât șansele recuperării creditului acordat sunt mai mari.
Cum este asigurată transparența SCHUFA?


Odată cu semnarea unui contract cu companiile partenere ale SCHUFA (bănci, companii de leasing auto, telecomunicații etc.), consumatorul este informat că datele specifice vor fi puse la dispoziția SCHUFA printr-o clauză contractuală (SCHUFA-Klausel). Cu ajutorul datelor obținute în urma tuturor contractelor relevante ale unui consumator, SCHUFA calculează scorul individual.


SCHUFA nu va comunica scorul individual al unui consumator către terțe persoane, dacă persoana solicită acest lucru, în baza dreptului acestuia la protecția datelor. Banca sau vânzătorul va refuza însă în cele mai multe cazuri încheierea contractului fără scorul SCHUFA!
De aceea, este indicat ca ofertele de creditare fără scor SCHUFA să fie tratate cu scepticism, fiind adesea înșelătoare!


Cum aflu care este scorul meu Schufa?


SCHUFA oferă diferite tipuri de informări privind datele colectate, la prețuri diferite. Orice persoană are însă o dată pe an posibilitatea să solicite în mod gratuit o informare cu privire la datele stocate de SCHUFA. Pentru a obține această înformare, vizitați site-ul www.meineSchufa.de și solicitați varianta „Datenkopie (nach Art. 15 DS-GVO)“. Butonul corespunzător se găsește în partea dreaptă jos a paginii principale, în câmpul de culoare gri. Veți primi prin poștă la adresa la care sunteți înregistrat lista completă a datelor colectate despre dumneavoastră și scorul SCHUFA.

Când sunt șterse datele salvate de SCHUFA?


Datele colectate de SCHUFA vor fi șterse după anumite intervale de timp, ca de exemplu:


datele privind contractele de credit vor fi șterse a finalul celui de-al treilea an calendaristic după achitarea integrală a creditului;


datele privind conturile bancare și cărțile de credit sunt șterse imediat, în cazul în care contul este desființat la cererea clientului;


datele obținute din evidențele instanțelor judecătorești sunt șterse după 3 ani sau, înainte de acest termen, în cazul în care persoana vizată dovedește că instanța a șters datele mai devreme;

datele privind stingerea datoriilor reziduale ca urmare a încheierii unui proces de insolvență sunt păstrate pentru doar 6 luni, începând cu data de 28.03.2023.

Cine poate solicita o informare SCHUFA despre mine?


O informare SCHUFA va fi eliberată oricărei persoane care dovedește un interes legitim. Băncile, companiile de leasing, diverși comercianți pot dovedi un astfel de interes.


O persoană fizică (de exemplu proprietarul unei locuințe pe care doriți s-o închiriați) are dreptul să primească informații stocate de SCHUFA. Acesta poate solicita informațiile SCHUFA doar după ce a ales un candidat și se află în faza de semnare a contractului. Candidatul este liber să îi prezinte informația dorită sau să refuze, nu există o obligație în acest sens.


Varianta gratuită a informării cuprinde toate datele privitoare la persoană, inclusiv o serie de date care nu sunt de interesul proprietarului. Varianta potrivită pentru proprietarul locuinței este Schufa Bonitätsauskunft, variantă eliberată contra cost. Aveți în același timp posibilitatea să comunicați proprietarului locuinței informarea gratuită și completă, în care ștergeți datele neesențiale pentru contractul de chirie.


Cum pot solicita corectarea datelor înregistrate de SCHUFA?


În cazul în care observați că datele înregistrare de SCHUFA nu sunt corecte (nu mai sunt actuale, datoria a fost achitată etc.), puteți solicita SCHUFA, în scris, corectarea datelor greșite. De asemenea, puteți solicita companiei care a furnizat informațiile care necesită corectură (compania de telefonie mobilă, banca etc.) să solicite corectarea datelor greșite, aceasta fiind obligată să dea curs solicitării dumneavoastră, dacă datele sunt incorecte.


În cazul în care demersul de corectură rămâne fără rezultat, puteți apela la:
un avocat;
Centrala pentru protecția consumatorului (https://www.verbraucherzentrale.de/);
Ombudsman-ul SCHUFA (www.schufa-ombudsmann.de).

3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *