Servicii consulare online pentru românii din Diaspora: inițiativa USR a fost adoptată de Parlament

Servicii consulare online pentru românii din Diaspora: inițiativa USR a fost adoptată de Parlament

Inițiativa USR pentru digitalizarea extinsă a serviciilor consulare a fost adoptată în unanimitate la Camera Deputaților.

Consulatele României deservesc milioane de români care locuiesc peste granițe, iar solicitările de servicii consulare cresc de la an la an. Doar în 2022 au fost prestate peste 1.100.000 de servicii consulare.

Iulian Lorincz, deputat USR de Diaspora: „Românii din Diaspora au fost nevoiți să se deplaseze fizic de peste 1 milion de ori la consulate, uneori chiar la sute de kilometri distanță. În zecile de întâlniri pe care le-am avut cu comunități din întreaga Europă, am văzut greutatea pusă pe umerii lor.”

În acest context, parlamentarii USR de Diaspora au depus o inițiativă legislativă pentru digitalizarea extinsă a serviciilor consulare. Propunerea prevede introducerea posibilității ca cetățenii să poată accesa serviciile consulare online, astfel:

  • Serviciile consulare care se vor putea presta în format electronic se vor stabili prin ordin al ministrului afacerilor externe în maximum 90 de zile de la promulgarea legii.
  • Documentele se vor putea transmite online, expedia prin servicii de curierat sau se vor putea ridica personal.
  • Personalul consular va utiliza semnături electronice.

„Am reușit să facem ministerul de interne și cel de externe să lucreze alături de noi la această inițiativă pentru români. A fost, de asemenea, esențială colaborarea cu toți colegii din Comisia pentru politică externă. Astfel, am făcut un pas important către un stat modern, în slujba cetățeanului”, a declarat Radu Mihail, senator USR de Diaspora.

Legea a fost trimisă pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis. După promulgare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) are la dispoziție un termen limită de 90 de zile prin care să stabilească exact serviciile consulare care se vor putea solicita online.

1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *