Educație fără granițe: pachet legislativ USR pentru copiii din Diaspora

Educație fără granițe: pachet legislativ USR pentru copiii din Diaspora

Milioanele de români răspândiți în Europa și în lume sunt în fiecare zi ambasadori ai României. Este important ca, de asemenea, copiii lor să continue să fie legați de România, să se poată întoarce și integra în țară oricând doresc.

În ultimii 15 ani, jumătate de milion de copii români s-au născut în Diaspora. Pentru ei, cea mai puternică legătură pe care o pot avea cu România este cea a limbii române. Cunoașterea limbii și a culturii românești sunt garanții ale păstrării identității naționale.

De aceea, este important ca din noua lege a învățământului să nu lipsească o susţinere puternică şi necondiţionată a şcolilor româneşti şi a învăţământului în limba română pentru copiii din afara graniţelor ţării.

Radu Mihail, senator USR de Diaspora, și Iulian Lorincz, deputat și președinte USR Diaspora au inițiat un pachet legislativ pentru o ,,Educație fără granițe”. Iată ce propune acesta:

✅ Aducem clarificări pentru ca „școlile românești din afara granițelor țării” să se înființeze cu adevărat, la solicitarea comunităților – să nu rămână pe hârtie, așa cum s-a intamplat cu centrele comunitare și, în general, cu tot ce ține de Diaspora.

✅ Extindem cursurile LCCR (de limbă, cultură și civilizație românească) oferite prin intermediul Institutului Limbii Române – ministerul va organiza aceste cursuri la solicitarea comunităților.

✅ Propunem ca ministerul să susțină inițiativele independente – atât în Europa, cât și pe alte continente, există asociații, comunități religioase, organizații de români care au pus pe picioare cursuri de limbă română sau chiar școli românești ce funcționează cu succes și care au nevoie de recunoaștere oficială.

✅ Prevedem acces facil la școlile românești și la cursurile de limbă română prin posibilitatea ca acestea să funcționeze în sistem hibrid, astfel încât elevii aflați la distanțe semnificative față de sediile acestor unități să poată lua parte la actul educațional.

✅ Școlile românești din afara granițelor țării vor putea funcționa și ca centre de atestare a cunoașterii limbii române și vor putea elibera certificate autorizate în acest sens.

Este esențial să avem politici educaționale solide pentru copiii români din Diaspora.

4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *