Marius Cobianu - USR Diaspora
Marius Cobianu

Marius Cobianu

Candidat Senat

Numele meu este Marius Cobianu, am 34 de ani și candidez la Senatul României.
Sunt funcționar european, absolvent al Academiei de studii economice, secția cu predare în limba franceză și fost bursier al guvernului francez. Această bursă m-a ajutat să urmez, în 2009, un master în Gestiune financiară și studii europene la Centrul European Universitar din Nancy (Franța). Am devenit, deci, diasporean acum mai mult de 10 ani.
După studii, m-am stabilit în Belgia. Aici mi-am început cariera, în instituțiile europene, mai exact la Parlamentul european, unde am avut onoarea de a lucra în cabinetele a trei președinți.
În Belgia, m-am integrat repede în comunitatea românească, pe care de la început am perceput-o ca fiind (mai) unită. Unul din motivele acestei unități este existența asociației belgo-române, Rombel, care încă din 2002 s-a implicat în ajutorarea celor nou veniți să se integreze, sa îsi gaseasca un job, sa se intalneasca, etc. De-a lungul anilor, am urmărit îndeaproape activitățile acestei asociații. Astfel, am fost din ce în ce mai informat, dar și mai sensibil la problemele românilor din Belgia.
Preocupat de problemele lor, am încercat să ajut, atât din poziția de membru al comunității, cât și din cea de funcționar european. De exemplu, am organizat la Parlamentul european, împreună cu Rombel și Consiliul Românilor de Pretutindeni, 2 conferințe de anvergură, pe teme de discuție de interes pentru diaspora: în 2017 “Diaspora românească în UE” și în 2018 “Diaspora românească – gazată în România, respectată în UE”.
Am fost demult interesat de politică, căci influența tatălui meu, un fervent cunoscător al vieții politice din România anilor ’90, și-a pus amprenta asupra educației si devenirii mele. Așa am început sa fiu atent și să îmi doresc să contribui la schimbarea percepției oamenilor despre politică si civism. Astfel, am trăit intens istoria post-decembristă, cu naivitățile, întrebările, inadecvarea unei societăți care abia se zămislea, perioadă în care am dobândit un profund sentiment de căutare constantă a dreptății și a normalitații.
Dar ceea ce a declanșat hotărârea mea de a nu mai sta deoparte, au fost evenimentele politice din acest ultim deceniu. Nu este surprinzător, că în 2016, mesajele USR au rezonat cu așteptările pe care le aveam. Astfel, am decis să strâng semnături pentru candidatura USR la parlamentare și să fiu delegat la una din comisiile electorale din Bruxelles. Am pus apoi umărul la fondarea filialei USR Diaspora, iar restul reprezintă istoria implicării mele în politica românească: Fără Penali, Oameni Noi, campanii electorale, delegat la Congresul USR, facilitarea relației USR cu instituții și partide politice europene, organizare de conferințe cu parlamentari USRPLUS și multe altele.
Odată cu partidul a crescut și gradul meu de înțelegere, de implicare, de dorință de a mă dedica oamenilor și nevoilor lor. Și cred cu tărie, că fără empatie si fără generozitate, un politician nu se poate apropia de problemele comunității, pe care e chemat să o reprezinte.
De aceea, cred că aș putea fi omul politic nou, care a observat și a crescut cu limitele vechilor cutume politice românești, dar care s-a format și transformat, în interiorul realității politice europene, moderne și raționale.

CV Marius Cobianu

Program Politic Marius Cobianu

Alți membri

Georgian Catrina

Georgian Catrina

Candidat Camera Deputaților
Ionuț Aionițoaei

Ionuț Aionițoaei

Candidat Camera Deputaților
Simina Tulbure

Simina Tulbure

Candidată Camera Deputaților
Ina Georgescu

Ina Georgescu

Candidată Senat