USR o ascultă: diaspora uitată a României – româncele din Turci

USR o ascultă: diaspora uitată a României – româncele din Turci

USR a organizat sâmbătă, 11 martie, la Istanbul, primul eveniment dedicat comunității româncelor din Turcia, o comunitate dată uitării de conducerea statului român din ultimele decenii.

30 de femei, majoritatea românce căsătorite cu cetățeni turci, s-au alăturat unui dialog moderat de Mihaela Uner și echipa filialei USR D13, care a avut drept punct central problemele reale cu care acestea se confruntă în Turcia. Dintre acestea, reamintim de dificultatea reînnoirii și transcrierii documentelor, legea cetățeniei române, violența împotriva femeilor și copiilor, calitatea serviciilor consulare, accesul la evenimente culturale românești, presiunea autorităților turcești privind schimbarea numelui, oportunitățile de afaceri sau transferul contribuțiilor sociale și taxelor.

La toate aceste probleme am căutat soluții împreună cu vicepreședinta USR și senatoarea Anca Dragu, membră a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat. Dezbaterea de trei ore a readus poate pentru prima dată româncelor din Turcia speranța că se va putea schimba ceva în bine și pentru ele și că își vor putea păstra identitatea românească inclusiv în acte cu ajutorul USR.

„Timp de câteva ore am ascultat povești impresionante ale acestor femei minunate, femei puternice, mame care își cresc copiii departe de țară dar cu drag de țara maternă. Am plecat cu o mulțime de probleme cărora trebuie să  le găsim rezolvare și cu promisiunea că ne vom reîntâlni.” a precizat senatoarea USR Anca Dragu

Vom face ca vocea acestor românce să fie auzită și acolo unde este ignorată. Continuăm și vă așteptăm și pe viitor să vă alăturați la astfel de evenimente dedicate comunităților de români, oriunde s-ar afla aceștia.

0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *