USR Diaspora la congresul ALDE: „Europa are nevoie mai mult ca oricând de liberalism”

„Europa are nevoie mai mult ca oricând de liberalism” – acesta este mesajul dus de către delegația USR la congresul familiei politice ALDE, desfășurat în perioada 2-4 iunie în Dublin, Irlanda.

La aproape trei ani de la ultima reuniune a ALDE, ne-am bucurat să ne revedem colegii liberali, să primim noi membri și să dezbatem despre viitorul Europei. Timp de trei zile, am discutat alături de reprezentanți a 50 de partide din 40 de țări despre ce înseamnă liberalismul pentru o Europă care a trecut printr-o criză a migrației, una sanitară, iar acum se confruntă cu un război chiar la granițele sale. Părerea unanimă este că unitatea și valorile liberale sunt condițiile pentru ca proiectul european nu doar să supraviețuiască, dar să iasă reformat și mai puternic, fie că vorbim de politica energetică, digitalizarea administrație publice sau apărarea granițelor noastre.

Familia ALDE a primit în rândul său și câteva partide noi din Europa, printre care și Slujitorul Poporului, formațiunea condusă de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Vecinii noștri apără în aceste momente acele principii care stau la baza Uniunii Europene, iar intrarea lor în ALDE este o reconfirmare a angajamentului luat de fiecare dintre partidele membre de a sprijini Ucraina și a promova valorile democratice.

Tot în cadrul congresului a fost reconfirmată și conducerea celor doi co-președinți, Ilhan Kyuchyuk din Bulgaria și Timmy Dooley din Irlanda.

Printre reprezentanții USR Diaspora la congres se numără: Daniel Puflea (Președinte USR Irlanda), Gabriela Ferguson (Președinte USR Marea Britanie), Horia Bogdan (Vicepreședinte USR Diaspora), Anca R. Hanțiu (Vicepreședinte USR Marea Britanie), Gabriela Dan-Unterseh (Vicepreședinte USR Franța și Elveția), Cristina Ioana Dumitrescu (Membru BL USR Franța și Elveția).

Am discutat, de asemenea, despre participarea și încurajarea femeilor în politică, în cadrul a două programe organizate de partidul liberal din Irlanda, Fianna Fail, și de Fundația Friedrich Naumann. ALDE rămâne ferm convins că orice societate are de câștigat atunci când, în arena politcă, participă voci care reprezintă cu adevărat diversitatea sa. Reprezentantele USR Diaspora la aceste două programe au fost Paula Savin (Vicepreședintă USR Germania) și Alina Gîrbea (USR Benelux).

USR rămâne singurul partidul liberal, cu adevărat modernizator din România și suntem bucuroși să îi reprezentăm pe cei care cred în aceste valori pe scena europeană.