USR denunță tentativele de descurajare a votului românilor din diaspora

USR denunță tentativele de descurajare a votului românilor din diaspora

USR denunță tentativele de descurajare a votului românilor din diaspora

Uniunea Salvați România denunță orice tentativă de descurajare a participării la vot și de îngrădire a drepturilor românilor din diaspora, așa cum reiese din declarațiile domnului Eugen Terteleac, Președintele Asociației Românilor de Italia, în cadrul Forumului Românilor de Pretutindeni, eveniment care se desfășoară zilele acestea la București sub patronajul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

USR consideră că solicitările exprimate de domnul Terteleac denotă nu doar necunoașterea legislației și a principiilor europene cu privire la dreptul la liberă asociere, ci și rea-credință, mai ales venind din partea unei organizații care pretinde a reprezenta una dintre cele mai mari comunități de români din afara României. Cetățenilor români nu li se poate impune cum și cu cine să își petreacă timpul în țările în care au reședința atâta vreme cât respectă legislația locală în vigoare. Existența filialelor USR, precum și altor partide politice din țara noastră, din diaspora este rezultatul deciziei românilor de a se implica în viața publică și – alături de numărul mare al celor prezenți la urne – o dovadă de maturitate politică. De aceea USR ia act cu stupoare de propunerea de a interzice filialele din străinătate ale partidelor politice, o măsură nedemocratică, dar grăitoare pentru mentalitatea vechii clase politice.

Totodată, în condițiile în care statul român a eșuat în repetate rânduri în organizarea unor alegeri corecte pentru milioanele de români din diaspora, USR și-a asumat misiunea de a promova un proces electoral corect și eficient, inclusiv prin promovarea înscrierii pentru votul în secții și prin corespondență.

Acuzațiile de politizare aduse USR de către domnul Terteleac sunt în acest context stupefiante și desprinse de realitatea zecilor de mii de români cărora li s-a refuzat dreptul de a vota la scrutinele desfășurate în ultimii ani.

Ca partidul care face parte din Alianța USR PLUS, prima opțiune de vot pentru românii din afara țării, Uniunea Salvați România va continua să promoveze participarea acestora în număr cât mai mare la alegerile care vor avea loc, dar și să sancționeze ferm orice tentativă de a împiedica desfășurarea unui vot corect înăuntrul dar și în afara granițelor României. Nu în ultimul rând, voluntarii USR PLUS dar și cei civici se vor afla în săptămânile următoare pe străzile din țară și din străinătate pentru a strânge în mod legal și corect semnături, precum și pentru a oferi informații despre participarea la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Puteți viziona mai jos video-ul în baza căruia s-a scris acest articol. Sursa: Rotalianul

De ce se tem unii că românii din diaspora sunt interesați de ce se întâmplă în țară? Că vor să voteze?

Gepostet von Marius Iosif Patraucianu am Sonntag, 8. September 2019

*Semnează filiala USR Diaspora

4

One Reply to “USR denunță tentativele de descurajare a votului românilor din diaspora”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *