Votul și siguranța ta contează!

 Nu mai este mult și în curând mult așteptatul scrutin electoral pentru alegerea reprezentanților din Parlamentul României va avea loc. Votarea în Regatul Unit al Marii Britanii se va desfăşura pe durata a două zile, sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie în intervalul orar 7:00 – 21:00 ora locală. În situaţia în care, la ora 21:00, mai există alegători în localul secţiei de votare sau la rând în faţa secţiei de votare acestora li se va permite să voteze până la ora 23:59 ora locală.

Informații utile

AEP atrage atenţia că, potrivit legislaţiei în vigoare, plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie 2020.

„Având în vedere contextul internaţional generat de pandemia de COVID-19, inclusiv frecvenţa redusă a curselor de transport, pentru o mai bună informare asupra timpilor de circulaţie a plicului ce urmează a fi returnat către România/reprezentanţa diplomatică sau consulară, vă rugăm să consultaţi site-urile administraţiilor poştale naţionale din ţara în care vă aflaţi sau să solicitaţi aceste informaţii direct de la un oficiu poştal„ ne transmite AEP.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

  • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic; 
  • pașaportul simplu;
  • pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar.
  1. Colant/Ștampilă aplicat(ă) în pașaport care atestă reședința
  2. Colant/Vinietă aplicat(ă) în pașaport privind dreptul de ședere
  3. Certificat de înregistrare
  4. Autorizație de muncă
  5. Document care atestă reședința permanentă
  6. Document care atestă înregistrarea la autoritățile locale privind confirmarea și stabilirea taxelor locale, respectiv adeverința de plată a impozitelor la autoritățile centrale sau locale
  7. Permis de conducere
  8. Document care conține numărul național de asigurare
  9. Document care conține numărul de asigurare medicală
  10. Contract de închiriere a locuinței înregistrat la autoritățile locale
  11. Extras de cont bancar curent de la o bancă din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
  12. Facturi de plată utilități în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că procesul electoral va fi organizat cu respectarea măsurilor de limitare a pandemiei impuse atât de România, cât și de Marea Britanie. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu materiale de protecție și termometre non-contact, iar fluxurile de intrare/ieșire vor fi organizate separat. 

Deoarece aceste alegeri se vor desfășura în contextul pandemic pe care îl cunoaștem cu toții, este important să respectăm câteva reguli sanitare de bază atunci când ne aflăm în incinta secției de votare pentru a ne proteja sănătatea :

  • Purtăm masca pe față astfel încât să ne acopere nasul și gura.
  • Ne dezinfectăm mâinile de fiecare dată când atingem obiecte sau suprafețe cu care au intrat în contact și alte persoane.
  • Păstrăm distanța de 1 metru față de restul persoanelor din jurul nostru.
  • La prezentarea actelor de identitate şi la preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot, evităm contactul direct cu membrii biroului electoral al secției de votare

Măsurile de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2  luate de către autorități în Marea Britanie.

!!! IMPORTANT !!!! Potrivit art.1 din Decizia nr 35/2020 a Biroului Electoral Central, alegătorul care deține un act de  identitate din cele prevăzute mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

Lista secțiilor de votare din Marea Britanie

Obține indicații de orientare

arată opțiuni ascunde opțiuni