Reprezentarea Diasporei în Parlament: inițiativa AUR, o mostră perfectă de populism. Soluțiile USR sunt respinse de cinci ani de zile

Reprezentarea Diasporei în Parlament: inițiativa AUR, o mostră perfectă de populism. Soluțiile USR sunt respinse de cinci ani de zile

Partidul AUR duce din nou în ridicol o discuție importantă pentru Diaspora: a depus o inițiativă care prevede creșterea numărului de parlamentari de Diaspora, de la 6, la peste 100.

Radu Mihail, senator USR de Diaspora: „E o mostră perfectă aici de populism combinat cu o lipsă crasă de profesionalism. Pentru că o problemă reală, proasta reprezentare a românilor de afară în Parlament, este transformată într-un circ, este adusă în ridicol.

Potrivit legii electorale, avem o normă de reprezentare care trebuie aplicată peste tot, în țară, în fiecare județ, și în Diaspora. Numai că în Diaspora această lege nu se aplică. Cineva a pus din pix un număr de parlamentari, iar acest lucru trebuie corectat.

Soluția clară, simplă, corectă pentru românii din Diaspora este cea pe care USR o propune de cinci ani de zile. Cea pe care PSD o respinge de cinci ani de zile pentru că nu sunt interesați să avem o Diasporă puternică și bine reprezentată.”

În acest moment, românii din străinătate sunt reprezentați în Parlamentul României de 2 senatori și 4 deputați. Actualizarea datelor conform legii electorale, bazat pe numărul de cetățeni români cu domiciliul în străinătate, ar duce reprezentativitatea Diasporei la un număr de până la 5 senatori și 13 deputați.

Propunerea USR Pl-x nr. 620/2018 pentru modificarea anexei nr.1 la Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, care ar rezolva în mod simplu problema reprezentativității Diasporei, este respinsă de ani de zile de PSD și partenerii lor de guvernare.

În aceeași situație se află alte două propuneri USR pentru votul în străinătate: Pl-x nr. 697/2018, care ar elimina din blocajele de care au parte românii din Diaspora la depunerea candidaturii pentru un loc în Parlament, și Pl-x nr. 699/2018, care ar da posibilitatea românilor cu domiciliu în România, aflați în străinătate, să voteze la alegerile parlamentare pentru candidații din circumscripțiile electorale unde au domiciliul.

3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *