P-Konto – protecția împotriva popririi contului bancar

Știai că dacă deții un cont bancar ai dreptul să îl convertești într-un cont cu protecție împotriva popririi (P-Konto)?

Banca va fi în acest caz nevoită să păstreze lunar o anumită sumă la dispoziția titularului contului din suma totală virată către contul protejat, limitând popririle din partea creditorilor la cuantumul care depășește suma protejată.

Suma de bază protejată se ridică la 1.340 € pe lună, dar poate fi mai mare de atât, în cazul în care titularul contului poate dovedi băncii situația de necesitate (EX: are mai multe persoane în întreținere). Dovada situației de necesitate se poate face cu un certificat emis de instituțiile sociale, avocați sau consultanți fiscali, angajator etc. În situații individuale se poate solicita un prag mărit al sumei protejate printr-o cerere depusă la instanță sau la autoritatea competentă.

Conversia unui cont bancar într-un P-Konto trebuie să fie solicitată în mod activ de titularul contului. Conversia este recomandată doar în cazul în care protecția este necesară, deținerea unui P-Konto atrage după sine scăderea credibilității în fața băncii. Banca este obligată să realizeze conversia în mod gratuit pentru titularul contului, dar poate să refuze ulterior acordarea unui credit sau a unui credit de descoperire de cont.

Deținerea unui P-Konto protejează și împotriva insolvenței private. (deschiderea insolvenței are același efect ca și o poprire.)

Deținerea mai multor conturi P-Konto este interzisă prin lege și poate duce la urmărire penală. Deținerea unui P-Konto este înregistrată în registrul Schufa.

Titularul de cont poate solicita băncii să anuleze funcția de P-Konto cu o perioadă de preaviz. Banca este obligată să dea curs solicitării, chiar și în situația în care poprirea contului nu a fost ridicată. Acest lucru este util, de exemplu, în cazul în care poprirea a fost ridicată sau titularul dorește deschiderea unui cont la o altă bancă. În cazul ridicării protecției la aceeași bancă, contul va fi administrat de bancă în condițiile valabile înainte de instituirea protecției contului. Solicitarea unui credit sau a unui credit de descoperire de cont poate fi apoi, în principiu, solicitată din nou.

2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *