Membrii USR Diaspora se implică activ în Criza Covid-19

Membrii USR Diaspora se implică activ în Criza Covid-19

Pentru că ne-ați întrebat ce facem pentru românii din străinătate și cum îi ajutăm în perioada de criză, am hotărât să vă expunem o parte din activitatea membrilor USR Diaspora și să vă încurajăm să vă implicați alături de noi în acțiunile civice din țară și din străinătate. Împreună să fim uniți și solidari în această perioadă de grea încercare. Să-i ajutăm pe cei aflați în situații dificile și să fim de departe cu sufletul aproape de cei de acasă, din România. Fiecare dintre noi poate contribui la informarea și ajutarea românilor din comunitatea în care locuiește.

Membrii USR Diaspora s-au organizat, încă de la începutul lunii martie, în cadrul unei Celule de Criză și se implică activ în diverse inițiative din România și din străinătate pentru a ajuta conaționalii noștri aflați în dificultate.

1. Sprijinim direct persoanele aflate în situații critice în străinătate

Pentru a fi eficienți și reactivi membrii USR s-au organizat în echipe locale de lucru în Italia, Spania, Franța, Germania, Marea Britanie și alte țări, răspunzând solicitărilor de ajutor venite de la românii din străinătate și coordonându-se cu misiunile diplomatice și asociațiile de români pentru identificarea unei soluții potrivite fiecărei situații în parte.

Etapele parcurse sunt următoarele:

 • Punerea în contact cu misiunea diplomatică românească și ONG-urile locale, în vederea acordării de sprijin local sau repatrierii în România în cazurile critice. În această situație se află mulți cetățeni a căror contracte temporare de muncă s-au încheiat înaintea începerii perioadei de criză și nu au reușit să revină în țară sau studenții a căror bursă de studii se încheie în această perioadă.
 • Contactarea autorităților locale pentru acordarea protecției legale de care beneficiază cetățenii europeni aflați pe teritoriul acelui stat în perioada de criză.
 • Contactarea firmei angajatoare, românească sau străină, legal responsabilă prin contractul încheiat cu angajații sau prin Ordonanțele adoptate de statul gazdă, să le asigure beneficiile cuvenite în perioada de criză. În cele mai multe state europene angajații sunt legal protejați și pot beneficia de salariu, cazare sau transport pentru întoarcerea în țară;
 1. Sprijinim instituțiile și organizațiile implicate în lupta cu Criza Covid-19 din România și din străinătate.
 • Colaborăm cu misiunile diplomatice și le oferim tot sprijinul nostru de care au nevoie în vederea rezolvării situațiilor critice în care se află conaționalii noștri.
 • Membrii se implică activ în acțiunile desfășurate de către ONG-urile și asociațiile de români din străinătate.
 • Ne implicăm în strângerea de fonduri pentru inițiativele locale la nivel de județ sau cele naționale, din România.
 • Identificăm producători și furnizori de echipamente și produse medicale.
 • Furnizăm informații traduse în limba română cu privire la deciziile și măsurile luate de statele europene și bunele practici ce pot fi implementate și în România.
 1. Inițiative individuale de ajutor

Sunt organizate inițiative individuale de ajutor de către membri, printre care:

 • Colectarea de fonduri pentru spitalele din România;
 • Achiziționarea de echipamente medicale;
 • Repatrierea studenților români blocați în străinătate;
 • Oferirea de consiliere psihologică;
 • Ajutarea muncitorilor sezonieri pentru a se întoarce în țările în care au contracte de muncă sau pentru repatrierea lor în România, în dependență de fiecare caz în parte.
 1. Contribuim la informarea corectă a românilor din străinătate cu privire la măsurile luate de statul român și de statul gazdă în perioada Crizei Covid-19. 

De cele mai multe ori cetățenii sunt protejați de legislația țării în care se află, neputând fi evacuați forțat din locuință sau concediați în această perioadă. Informațiile sunt traduse în limba română și făcute publice de către colegi pe site-ul USR Diaspora, pe paginile de Facebook USR Diaspora din țara în care vă aflați și în grupurile locale de români.

Cum vă puteți implica?

Fiecare dintre noi poate ajuta donând sau promovând acțiunile organizate de ONG-urile din România pentru a ajuta sistemul medical din țară. Indiferent de modul în care alegeți să vă implicați, contribuția fiecăruia va face diferența.

Dacă faceți parte dintr-o asociație de români din străinătate, o fundație, un grup informal sau cunoașteți o biserică românească care dorește să se implice, vă încurajăm să vă alăturați Platformei Diaspora Hub pentru a sprijini românii din străinătate aflați în dificultate.

Alătură-te Platformei Diaspora Hub

Pe site-ul USR Diaspora găsiți informații cu privire la măsurile economice luate de statele UE pentru IMM-uri și angajați.

Informații și numere de contact oficiale găsiți pe site-ul ambasadei din țara în care locuiți, dar și pe pagina de facebook a acesteia. MAE are o secțiune dedicată informării românilor din străinătate cu privire la Covid-19:

MAE Informații Actualizate Covid-19

Știri oficiale și informații din surse sigure din România găsiți pe:

Știri Oficiale

De asemenea, vă invităm să fiți alături de noi urmărind paginile de facebook ale USR Diaspora din țările în care vă aflați:

USR Diaspora Marea Britanie           USR Diaspora Franta                              USR Diaspora Olanda

USR Diaspora Germania                     USR Diaspora Austria                            USR Diaspora Elveția

USR Diaspora Spania                           USR Diaspora Italia                                USR Diaspora Belgia

6

2 Replies to “Membrii USR Diaspora se implică activ în Criza Covid-19

 • Iosip Rodica

  By Iosip Rodica

  Reply

  As avea nevoie de de cateva informatii locuiesc în Franța cu cine as putea sa iau legatura,Multumesc

  • Ioana Grozav

   By Ioana Grozav

   Reply

   Buna Rodica,
   Daca intrebarile tale sunt mai generale, le poti pune aici, poate le putem include intr-o sectiune cu intrebari puse frecvent. Daca nu sunt, te rog sa ne scrii inca un mesaj cu informatiile necesare pe pagina noastra de facebook, si vom face legatura cu un coleg care poate sa te ajute: https://www.facebook.com/diaspora.usr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *