Informații de interes pentru muncitorii români aflați în străinătate sau care urmează să plece în perioada următoare

Informații de interes pentru muncitorii români aflați în străinătate sau care urmează să plece în perioada următoare

În contextul numărului tot mai mare de probleme semnalate de românii aflați la muncă în străinătate, Celula de Criză a USR Diaspora vine cu o serie de îndrumări și informații utile de care vă îndemnăm să țineți cont înainte de a pleca din România. O informare corectă și la timp poate reduce riscurile la care vă expuneți și preveni situațiile în care nu vă sunt respectate drepturile. Găsiți mai jos și cele mai importante contacte la care puteți apela în caz de necesitate.

  1. Verificați firma intermediară din România dacă se regăsește pe lista de firme autorizate în Registrul Național de evidenţă a agenţilor de muncă temporară autorizaţi, înainte să încheiați un contract de muncă cu aceasta. 

Fiți vigilenți dacă vi se solicită un avans sau un comision, pentru a nu fi victimă a unei înșelătorii din partea unei firme neautorizate.

  1. În cazul în care firma găsită pentru plasarea forței de muncă nu apare în Registrul Național de evidenţă a agențiilor de muncă temporară autorizaţi, cereți îndrumarea autorităților române. Apelați la contactele de sprijin puse la dispoziție de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a cere mai multe informații înainte de a pleca din România.

Numere de telefon de sprijin pentru muncitori:
021.302.70.52
021.302.70.53
(de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 18.00)

E-mail: [email protected]

TelVerde: 0 800 86 86 22 (Linie telefonică cu apelare gratuită, luni – vineri, între orele 09.00 – 22.00)

  1. Citiți cu atenție Ghidul muncitorului român în străinătate (disponibil pe țări) și informați-vă foarte bine cu privire la condițiile de muncă și legislația țării în care intenționați să plecați, accesând acest LINK .
  1. Solicitați din partea firmei intermediare contractul înainte de a pleca în afara țării, pentru a-l citi și pentru a cunoaște prevederile acestuia înainte de a-l semna. În cazul în care contractul nu poate fi semnat decât în țara de destinație, solicitați o copie a tipului de contract, inclusiv o traducere în limba română, pentru a fi informat în privința condițiilor contractuale. 

Verificați, mai ales, dacă: 

  • există condiții speciale de transport la locul de muncă și cazare prin care se ține cont de protectia muncii și sănătății, iar în perioada pandemiei de Covid-19 sunt asigurate muncitorilor toate măsurile de protecție și distanțare socială;
  • vi se asigură transportul înapoi în România și în ce condiții;
  • sunteți plătit corespunzător și care sunt metodele de plată agreate: salariu pe lună, zi, oră sau la kg (în cazuri specifice în agricultură).

În cazul în care informațiile sunt vagi, contradictorii sau neclare, vă sfătuim să fiți prudenți, să apelați la numerele de telefon de sprijin de la punctul 2 de mai sus, pentru a cere mai multe indicații și încercați să găsiți o firmă autorizată care respectă legislația muncii și vă poate oferi toată protecția necesară. În caz contrar puteți ajunge să fiți păcăliți și să vă treziți singur și neajutorat într-o țară străină. 

ATENȚIE!
Nu acceptați să vi se rețină actele sub nicio formă! Angajatorul poate folosi o copie a acestora pentru toate formalitățile necesare.

  1. În cazul în care plecați cu un contract mai lung de 3 luni sau aveți planificat sa mergeți des în acea țară în următorii ani pentru muncă, vă sfătuim să vă înscrieți la unul din sindicatele locale. Acestea vă pot informa în detaliu despre drepturilor și obligațiilor dumneavoastră, precum și în privința condițiilor de muncă din acea țară. Totodată, în caz de probleme la locul de muncă, vă pot ajuta în relația cu angajatorul sau cu alte autorități ale statului, în vederea apărării drepturilor pe care le aveți și respectării legislației muncii. 
  1. În cazul în care sesizați că sunteți victima unei înșelătorii și vă aflați încă în România, anunțați de urgență Poliția Română. Vă îndemnăm să păstrați cât mai multe dovezi scrise (contracte, alte documente, e-mailuri, mesaje, etc.) sau poze/video pentru a putea demonstra problema în fața reprezentanților legii. 
  • Telefon Poliția Română: 021/208.25.25 (Programul de lucru cu publicul: 08:00-16:00)
  1. Dacă vă aflați pe teritoriul altui stat și sunteți victima unei înșelătorii sau întâmpinați alte probleme similare, anunțați telefonic și scris misiunea diplomatică de acolo și autoritățile statului în care vă aflați, cu privire la problema cu care vă confruntați și cereți îndrumări. Vă îndemnăm să păstrați cat mai multe dovezi scrise (contracte, alte documente, e-mailuri, mesaje, etc.) sau poze/video pentru a putea demonstra problema în fața reprezentanților legii. 

Lista misiunilor diplomatice și centrelor consulare https://www.mae.ro/romanian-missions

Numărul de telefon MAE pentru românii aflați în situații dificile: 00 40 21 431 20 59

Contacte MAE la București – https://www.mae.ro/contact 

Pentru sugestii și reclamații în cazul serviciilor consulare: https://informatiiconsulare.ro/mae/ro-ro/sugestiireclamatii.aspx

  1. În situația în care angajatorul străin nu respectă condițiile contractuale sau abuzează de angajați încălcând drepturile acestora, anunțați imediat autoritățile statului (Poliția) în care vă aflați și cereți ajutor. De asemenea, puteți apela la ONG-urile și sindicatele locale care oferă sprijin muncitorilor în regiunea și țara respectivă.
  1. Sesizați Comisia pentru comunitățile de români din afara țării din Senatul României și Senatorul USR de Diaspora, cu privire la situația în care vă aflați și încălcările legale care au avut loc din partea angajatorului sau a firmei intermediare.

Comisia pentru comunitățile de români din afara țării E-mail: [email protected]

Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail – [email protected] 

***

Informații importante în contextul pandemiei de Codid-19:

1. Respectați cu strictețe regulile sanitare și de distanțare socială pentru a vă proteja sănătatea dumneavoastră și a celor din jur.

2. Tratamentul în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19 este gratuit în toate statele UE. În cazul în care aveți simptome dumneavoastră sau unii colegi cu care lucrați, raportați imediat situația și cereți ajutor medical. 

3. Luați cu dumneavoastră cardul european de sănătate și verificați de ce servicii medicale beneficiați cu acest card în țara în care mergeți. Verificați cu angajatorul ce alt tip de asigurare medicală vi se oferă pentru perioada în care mergeți la muncă în străinătate. 

Mai multe informații actualizate, precum și măsurile luate de diverse state în contextul Covid-19 găsiți pe site-ul MAE.

0

2 Replies to “Informații de interes pentru muncitorii români aflați în străinătate sau care urmează să plece în perioada următoare

  • Diana Plesa

    By Diana Plesa

    Reply

    Buna ziua. Este adevarat ca, romanii care vor veni cu teste Coronavirus negativ din străinătate nu mai vechi de 48h vor evita carantina si autoizolarea? Multumesc aștept răspuns

    • Ioana Grozav

      By Ioana Grozav

      Reply

      Buna. A fost un amendament al USR pe tema asta, insa nu a fost votat. Toti romanii din strainatate care merg in Romania trebuie sa intre in auto-izolare 2 saptamani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *