[GHID] Cum puteți vota la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 în Belgia?

[GHID] Cum puteți vota la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 în Belgia?

ÎNAINTE DE ZIUA VOTULUI

1.Dacă NU sunteți cetățean belgian, însă aveți domiciliul sau reședința în Belgia și v-ați înscris pe listele electorale belgiene la alt scrutin electoral european din anii trecuți (de exemplu, cel din 2014), trebuie să vă ștergeți de pe aceste liste ca să puteți vota pentru candidații români la alegerile europarlamentare. 

Important! Vă rugăm să contactați comuna/primăria din orașul dumneavoastră, până la data de 28 februarie 2019 și să le cereți să vă șteargă de pe listele electorale belgiene.

Important! Dacă ați primit formularul de înscriere pe listele belgiene pentru alegerile europarlamentare, NU trebuie să îl completați.

 • Dacă l-ați completat deja, mai aveți posibilitatea de a solicita ștergerea de pe listele electorale belgiene, contactând comuna/primăria din orașul dumneavoastră, până la data de 28 februarie 2019.

Notă: Puteți să verificați stadiul înregistrării dumneavoastră pe listele belgiene, fie contactând comuna/primăria unde sunteți rezident, fie accesând ‘Mon DOSSIER’ (my records), la link-ul: https://www.mondossier.rrn.fgov.be (‘My data’ tab ► ‘Elections’), utilizând permisul de rezident, codul PIN și cititorul de carduri electronic (electronic card reader).

2. Dacă sunteți cetățean belgian, aveți obligația legală să votați pentru listele de candidați belgieni. Veți primi convocarea la începutul lunii mai 2019.

ÎN ZIUA VOTULUI – Duminică, 26 mai 2019

1. Dacă aveți domiciliul sau reședința în Belgia sau dacă vă aflați aici în ziua votului, puteți să votați la orice secție de votare organizată de autoritățile române în Belgia (Ambasada României în Belgia, Consulatul României etc.), cu buletinul sau pașaportul românesc valabil.

2. Dacă aveți domiciliul în Belgia, dar în ziua votului vă aflați în România, puteți să votați la orice secție de votare organizată în țară, cu buletinul sau pașaportul românesc (cu domiciliul în străinătate doar) valabil.

Sursă PLUS Belgia

4

8 Replies to “[GHID] Cum puteți vota la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 în Belgia?

 • Zorila Bala Dragos Stefan

  By Zorila Bala Dragos Stefan

  Reply

  Buna ziua,
  Se poate sa se organize e o urna in Belgia, Vlandria de Vest? Oostende sau Brugge Zona garii?
  Sunt foarte multi romani in Zona aceasta.
  Multumesc

 • Bogdan

  By Bogdan

  Reply

  Luați în considerare comentariul lui Dragoș Stefan.
  Organizați o secție de votare și în Oostende sau Brugge.
  Mulțumesc !

  • Marius

   By Marius

   Reply

   In mod normal pe partea flamanda va fi sectie la Anvers. Cei din Bruges ar putea merge acolo.

 • Catalin

  By Catalin

  Reply

  Daca SUNT cetățean belgian, NU mai pot vota pentru candidații români? Înțeleg bine?

  • Marius

   By Marius

   Reply

   Daca sunteti cetatean belgian, trebuie sa votati liste belgiene 🙁

  • Andrei Corbu

   By Andrei Corbu

   Reply

   datorita obligativitatii date de legea belgiana, ar trebui sa votati pt listele belgiene. Totusi, amenda nu este automata, si contravenientii trec prin fata unui juge de paix, deci veti putea pleda dubla nationalitate si faptul ca regulile europene ne lasa sa alegem unde votam. Dar, bineinteles decizia este 100% a dvs.

 • Alin

  By Alin

  Reply

  Cum pot vota daca in ziua de 26 ajung in belgia cu o treaba personala? Sunt cetatean roman. Pot vota doar cu buletinul undeva?

  • Andrei Corbu

   By Andrei Corbu

   Reply

   Buna ziua, va prezentati in oricare sectie deschisa de MAE si veti putea vota cu buletinul. Si turistii romani pot vota in diaspora (pasaport sau buletin).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *