De 8 martie, cu ocazia zilei femeii, USR vă prezintă portretele a cătorva doamne și domnișoare deosebite, care și-au făcut curaj să depășească prejudecățile din societatea românească și să intre în politică, în țară sau în Diaspora. Campania „Femeile fac diferența în politică” își propune astfel nu doar să spună poveștile colegelor noastre, dar și să tragă un semnal de alarmă cu privire la inegalitățile și nedreptățile cu care femeile din România se luptă în fiecare zi.

USR - 8 Martie - Stoian - 185x175

Teodora Stoian

Membru în Birou Național USR, membru în Biroul Local al filialei USR Sector 3, avocat în Baroul București, mamă.

„Atât avocatura cât și politica sunt domenii in care sunt majoritari bărbații și nu femeile și cumva îmi dau seama că asta m-a îndepărtat de feminitatea mea intrinsecă. Îmi aduc aminte de o întâmplare din primii mei ani de avocatură când m-am dus la o întâlnire cu un client important, am intrat în sala în care urma să avem întâlnirea, împreună cu șoferul de la firma de avocatură unde lucram, iar Directorul General al companiei, pe care nu îl cunoscusem personal, până atunci s-a dus a dat mâna cu el și i-a spus ”Bună ziua domnule avocat”. A fost un moment penibil mai ales pentru respectivul domn. În politică mi s-a întâmplat să mă duc la un Comitet Politic să mă prezint unui coleg din altă filială și să îmi spună ”ești o fetiță, dacă știam că ești așa de tânără nu te votam” (tocmai fusese votul la Europarlamentare). A fost un moment la fel de complicat. Eu încurajez participarea cât mai multor colege în mod activ în politică, cred că locul nostru este aici. Cred că avem responsabilitatea de a dovedi că toate preconcepțiile de mai sus sunt neadevărate. Cred că avem responsabilitatea de a da un exemplu și un mesaj că în România sunt femei care pot fi și mame și femei de carieră și femei în politică. Cred că avem responsabilitatea de a aduce problemele femeilor în atenția publică, și voi enumera doar câteva probleme legate de: violență domestică, discriminare de gen la locul de muncă, creșe, grădinițe și școli sigure și performante pentru copii noștri precum și protecție adecvată maternității.”

Florina Presada

Florina Presadă

Senator USR de București și membru al Biroului National USR. Face parte din Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România – Vicelider, Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.

Politica nu se face pentru a acumula putere și avere, ci pentru a face oamenilor viața mai bună. Asta am învățat la Facultatea de Științe Politice (Universitatea București) și la programul de master în Studii Politice și Administrative Europene al Colegiului Europei din Bruges (Belgia). Asta vreau să pun în practică și în Parlament. Am făcut pasul înspre politică după nouă ani petrecuți în cadrul Centrului de Resurse pentru participare publică. În tot acest timp, împreună cu colegii mei, le-am spus oamenilor care le sunt drepturile în relația cu autoritățile și cum să le folosească pentru ca deciziile publice să răspundă cât mai bine nevoilor lor. În urma acestei experiențe, știu că e nevoie de implicarea noastră, a tuturor, pentru a face ca sistemul să lucreze pentru toți.

USR - 8 Martie - Pruna - 185x175

Cristina Prună

Vicepreședinte USR, Deputat de București, membru în Comisia pentru industrii si servicii și Comisia pentru afaceri europene

„Înainte de a intra în politică, am lucrat în diferite țări europene, atât în sectorul privat, cât și în cel non-profit. Am fost antreprenor și manager de proiecte europene. Din 2012 până în 2015 am construit un start-up digital în domeniul sănătății și am gestionat proiecte în companii private internaționale. Acum lucrez pe mai multe subiecte ce țin de domeniul energiei, de la cărbune și gaz la energie regenerabilă. Mă preocupă consecințele sociale ale programelor de închidere a minelor de cărbune din Valea Jiului. De aceea cred într-o tranziție energetică “justă” pentru oamenii care trăiesc în această regiune și am fost o promotoare puternică la Comisia Europeană a includerii regiunii Văii Jiului în Platforma regiunilor carbonifere în tranziție.”

USR - 8 Martie - Patuleanu - 185x175

Adriana Claudia Pătuleanu

Membru USR Diaspora, Madrid, Corporate – Finance systems analyst

„Când a avut loc tragedia de la Colectiv, am început să înțeleg că politica ne afectează zilnic pe toți și că noi avem puterea dacă ne implicăm în schimbare. În 2018 am început să particip la protestele care aveau loc în fața Ambasadei Romaniei din Madrid, alături de echipa Rezist Madrid de la acea vreme, fiind responsabilă cu obținerea autorizațiilor, live-urilor și conținutului paginii, organizarea evenimentelor civice. La Fară Penali în Funcții Publice am început colaborarea cu USR Diaspora și USR Spania iar din aprilie 2019 m-am alăturat oficial echipei USR. Fac parte din echipa care a fondat Grupul Civic Madrid Ro, dintr-o echipă de lucru extinsă a grupurilor civice din Diaspora și Romania. Acțiunile mele s-au concentrat mereu pe zona civică, chiar și după implicarea politică și vor continua în direcția asta prin proiecte pentru copii și educație pe care îmi propun să le implementez aici, în Madrid”

USR - 8 Martie - Armand - 185x175

Clotilde Armand

Europarlamentar, candidat USR la Primăria sectorului 1, București

„Vreau să construim o altfel de politică. Am făcut o promisiune bucureștenilor în 2016 să le aduc o gestiune performantă și necoruptă în Sectorul 1. Nu am candidat nici în 2016, nici acum pentru interese obscure. Am candidat pentru cetățenii din sector. Am investit timp, resurse, energie, m-am întâlnit cu mii de oameni, am clădit o echipă. Pentru că sunt convinsă că proiectul la care particip va schimba România. Sunt convinsă în același timp că adevărată schimbare va începe de la nivel local, acolo unde își are rădăcinile profunde sistemul politic corupt care ține pe loc dezvoltarea României. Ce îmi doresc în Sectorul 1 este să pun capăt acestui sistem transpartinic, să sparg cercul vicios al subdezvoltării, în ciuda unui buget consistent. De 4 ani fac inventarul contractelor păguboase, de 4 ani denunț un buget subdimensionat la capitolul investiții. Îmi doresc să investesc experianța mea din PE în Sectorul 1 și împreună cu voi îmi doresc să construim un oraș pentru oameni, curat, sănătos și sigur. Am nevoie de ajutorul tuturor celor care vor să reconstruiască sectorul. Vă aștept să-mi fiți alături.”

USR - 8 Martie - Piticari - 185x175

Petronela Piticari

Membru USR Elveția, membră în Comisia Codului de conduită, Psihopedagog, specializată în psihoterapie și mediere

„Femeile în politică reprezintă expresia conștientizării și acceptării rolului pe care femeia îl are în societate, în multitudinea de roluri pe care le exercită. Îmi place! Exprimă un adevăr și atrage atenția asupra lui! La nivel motivațional și de obiectiv, politica nu este ceva abstract; este despre spitale, despre școli, despre străzi, despre legi, despre corupție, despre sărăcie, despre vecini și spațiul de locuit împreună, despre muncă, etc. Cred că diaspora poate contribui enorm la schimbarea politică dorită și din acest motiv are o răspundere mare, în primul rând aceea de a se implica în dinamica socio-politică de acasă. Diasporenii sunt mesageri ai schimbării, ei au măsura exemplelor bune și instrumentele pentru a o implementa. Diasporenii au o datorie civică mai accentuată decât cei de acasă: ceea ce ai văzut și ai învățat cel mai bine din experiența primită, du ACASĂ! Este o datorie a noastră”

USR - 8 Martie - Chichirau - 185x175

Cosette Chichirău

Candidata USR la primăria municipiului Iași, deputat de Iași

Cosette a strâns, peste hotare, zece ani de experienţă în industria financiară, însă în 2016 a renunțat la cariera sa din privat şi s-a întors la Iaşi, unde a intrat în politică. Președinta USR Iași, consideră că cele mai importante valori sunt rațiunea și compasiunea și își dorește un echilibru între acestea în viața ei publică. Îi urăm mult succes în lupta pentru Primăria Iași, la alegerile locale 2020.

USR - 8 Martie - Iurisniti - 185x175

Cristina-Ionela Iurișniți

Deputat de Bistrița-Năsăud, face parte din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și este Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

„În calitatea de preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi le urez sănătate, bucurii alături de cei dragi şi proiecte împlinite tuturor femeilor din România şi din lume. Dincolo de felicitările potrivite acestei ocazii, ziua de 8 Martie este un moment oprtun să ne amintim că România este codaşă la combaterea discriminării, la egalitatea de şanse şi tratamentul egal pentru femei şi bărbaţi şi, cel mai grav, la prevenirea şi combaterea violenţei asupra fetelor şi femeilor din ţara noastră. La fiecare 30 de secunde o româncă este bătută de partener; la fiecare 5 zile, una este ucisă. Deşi a intrat în vigoare mult-aşteptatul ordin de protecţie provizoriu, nu au fost reglementate şi bugetate nici anul acesta sistemele de supraveghere electronică prevăzute în lege pentru agresori, care astfel sunt liberi să atace din nou şi chiar să curme vieţi. Solicit Guvernului interimar să deblocheze proiectul de lege pus în dezbatere publică şi-aşa mult prea târziu, abia în iulie 2019 şi rog toţi colegii din Parlamentul României să îl lucrăm în procedură de urgenţă la primirea în Parlament.”

USR - 8 Martie - Ungureanu - 185x175

Carmen Ungureanu

Membru în Biroul filialei USR Diaspora

„Munca mea în USR s-a axat pe formarea comunității din Londra. De la câțiva membri în 2017, anul înscrierii mele în USR am ajuns la peste 100 în prezent, și asta numai în Londra. Acest lucru a însemnat pentru început întâlniri lunare, evenimente, apoi coordonarea campaniei Fără Penali – perioadă în care comunitatea s-a dublat – și, mai recent, implicarea în programul de mentorat al Diasporei, unde promovăm oameni și proiecte noi. Implicarea mea în USR Diaspora va continua în aceeași direcție – a dezvoltării culturii organizaționale și a valorificării celei mai importante resurse a acestui partid – oamenii. Experiența mea profesională este în zona proiectelor cu fonduri europene. Am lucrat peste zece ani in administrație publică in România, apoi in consultanță la Bruxelles și Londra. Din 2018 lucrez la o universitate din Londra, în departmentul de fonduri pentru cercetare.”

USR - 8 Martie - Dinica - 185x175

Silvia Dinică

Senator de București, Secretar al Comisiei economice, industrii şi servicii și membru al Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației.

„Ca femeie, în politică și, de altfel, în orice alt domeniu, ai nevoie de încredere în forțele proprii, ai nevoie să crezi cu adevărat în ceea ce faci și, dacă este posibil, să ai oamenii dragi aproape pentru a te susține în momentele mai solicitante.”

Silvia crede că un Parlament în care jumătate dintre parlamentari ar fi femei ar fi mult mai calm. Discursul ar fi concentrat pe construcție, dezbaterile ar proiecta mai aplicat un viitor și colaborarea ar fi încurajată. În anul care a trecut, Silvia a îndeplinit funcția de Secretar al Biroului Permanent al Senatului. A organizat mai multe dezbateri pe diverse teme extrem de actuale precum: Cercetarea și sub-finanțarea cronică a acestui domeniu de care depinde progresul României ca societate, privind birocrația excesivă care este o piedică în accesarea fondurilor europene, Fake-news și dezinformarea digitală sau Folosirea nevăzătorilor în detectarea timpurie a cancerului mamar. Silvia a participat la sesiunile Uniunii InterParlamentară (UIP) în calitate de reprezentant al Senatului României unde a susținut promovarea unei cooperări internaționale susținute pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile prin Incluziunea financiară a femeilor, ca vector al dezvoltării și a participat la lucrările destinate dezbaterii Promovării digitalizării și economiei circulare pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).

USR - 8 Martie - Unterseh - 185x175

Gabriela Dan-Unterseh

Vicepreședinte USR Diaspora, Doctor în Științe și expert în domeniul riscurilor geologice.

„Politica este despre oameni și trebuie făcută pentru oameni! Sunt născută în București, dar locuiesc de peste 20 de ani în Franța. Am un Doctorat in Științe și sunt Consultant Senior și Expert în domeniul riscurilor geologice pentru infrastructuri submarine. Am participat la numeroase campanii de cercetare si industriale, pe vapoare în diferite țări din lume și am evoluat intr-un mediu profesional destul de masculin, în care mi-am câștigat reputația prin profesionalism și mi-a plăcut să aduc o notă diferită, care a ameliorat întotdeauna calitatea proiectelor. Am intrat în USR după alegerile locale din 2016, alături de oameni care au dorit să nu mai stea deoparte, chiar dacă eram departe de România, și astfel am pus bazele organizației Diaspora. Aici am găsit o comunitate extraordinară, plină de idei și energie, o comunitate care a evoluat, a crescut și care a primit mereu cu drag ideile noi. Pot aminti proiectele legate de educație informală și reducerea abandonului școlar: « USR deschide Porțile Parlamentului », « Prima zi de școală», și « Vestiare solidare ».”

USR - 8 Martie - Georgescu - 185x175

Ina Georgescu

Membru USR Diaspora, IT Business Analyst, membru fondator USR Magyar

Despre Ina putem spune multe lucruri bune, dar poate cel mai notabil este faptul că este cea care a dus sigla Alianței USR Plus pe Everest, la nu mai puțin de 5300 de metri înălțime. Ina este și unul din membrii fondatori ai asociației Romanians of Austin și ai Magyar USR. Activează în organizația SOS Satele Copiilor din România și Crucea Roșie România și momentan lucrează la mai multe proiecte din filiala Diaspora. Este hotărâtă să lupte mai departe, de aceea intenționează să candideze la alegerile parlamentare din 2020, pentru a putea implementa schimbările de care țara noastră și cetățenii români au mare nevoie.

„M-am implicat în USR pentru că am simțit că este singurul partid care mă reprezintă. Mă simt în continuare legată de românii din diaspora și sunt hotărâtă să lupt pentru drepturile lor, de aici, de acasă. Vreau să fim cu totii mândri de România, indiferent unde locuim.”

USR - 8 Martie - Sawaya - 185x175

Anca Sawaya

Membru fondator și Vicepreședinte al Filialei USR Diaspora. Consultant în recrutare și mamă a doi copii.

„Am fost mereu atentă la realitatea social politică din Romania, dar primul moment în care am simțit urgența schimbarii a fost în noiembrie 2014, când am așteptat 10 ore în fața secției de votare din Paris, în frig și în ploaie, pentru a-mi putea exercita un drept normal și constituțional. In 2016 au avut loc alegerile locale din București și un grup de cetățeni dedicați au fost la un pas de a câștiga orașul București. Unul dintre ei, Clotilde Armand, a venit la Paris, imediat după alegeri pentru a se întâlni cu comunitatea românească și a ne povesti despre planul lor, de a crea o mișcare la nivel național. Din 2016 si până în prezent m-am implicat activ în procesul de extindere, am facut aproape 200 de interviuri, seara dupa ce îmi culcam copiii, am coordonat toate campaniile USR în Franța, dedicând sute de ore de muncă pe teren, în comunitățile din Regiunea Pariziana și am încercat pe cat posibil sa ajut și la cele din țară. Am fost delegat la toate Congresele si coordonez o mare parte din activitățile comunității din Paris. Din punct de vedere civic, am organizat protestele post OUG13 la Paris. Consider că Diaspora poate avea un cuvânt greu de spus și necesar în schimbarea României și împreună cu colegele mele am demonstrat în ultimii ani că vocea noastra chiar poate conta in politica românească și merită să fie ascultată. ”

USR - 8 Martie - Vlaicu - 185x175

Melania Vlaicu

USR Diaspora, antreprenor în domeniul construcțiilor, candidată USR în comuna Rîșca, județul Suceava

Melania este o femeie cu viziune si mult curaj. Momentan se află în România unde lucrează la formarea unei echipe pentru a lucra la campania electorală și pentru a putea să își pună în practică proiectele pentru comunitate.

„Sunt în Diaspora de 20 de ani. Sunt membru USR din noiembrie 2019, dar simpatizant încă de la înființare și am hotărât să îmi depun candidatura pentru funcția de primar al comunei Râșca din județul Suceava. La 30 de ani de la revoluție zona este încă copleșită de sărăcie, fără perspective și cu o depopulare masivă. Corupția generalizată, lipsa de profesionalism, oportunismul și setea avidă după putere au fost piedici în avea o clasă politică implicată real în soluționarea problemelor cetățenilor. În plan local proiectele de politică publică sunt inexistente, comunitatea nefiind racordată la apă curentă, canalizare sau gaz. Despre proiecte vizionare despre colectarea selectivă a deșeurilor, energii alternative, relansare economică a mediului rural, atragerea de fonduri europene, nici nu poate fi vorba.”

USR - 8 Martie - Purenciu - 185x175

Andreea Purenciu

Membru USR Diaspora

„Sunt de 15 ani in Germania. Am lucrat 12 ani ca inginer in asigurarea calității și management de proiecte In Romania și Germania, apoi am studiat psihopedagogie la Freiburg și de 5 ani lucrez cu copii cu nevoi speciale și din medii defavorizate.
Acum exact trei ani am intrat in contact cu USR motivată de dorința mea de a mă implica în schimbarea României. Deși nu am în plan să mă întorc acasă, cred cu tărie că noi, cei din diaspora, reprezentăm o resursă esențială pentru mobilizarea energiilor din țară. Prin activitatea mea am încercat sa creez punți de legătură. Îmi place să identific resurse și să ajut la valorificarea lor. Împreună cu alți colegi am inițiat mai multe proiecte care își propun sa aducă în atenție modele de bune practici care pot fi implementate in Romania. Aceste proiecte nu sunt încă finalizate, dar îmi propun în perioada următoare să duc mai departe cel putin doua dintre ele. Alt proiect drag mie a fost participarea reprezentanților USR Diaspora la primele dezbateri pe tema justiției in februarie 2018, în Parlamentul European. Atunci am lucrat prima oara cu Nicu Ștefanuță, pe care l-am incurajat sa candideze și l-am susținut direct in campania pentru europarlamentare. Tot in 2018 am candidat la Biroul Filialei cu teme îndrăznețe precum descentralizarea și îmbunatățirea activității la nivel de comunități locale. Iată că temele respective sunt acum de actualitate și, împreună cu colegii din Germania, suntem pregătiți pentru o descentralizare autentica, de jos in sus. Încurajez ca atare toți colegii și mai ales colegele sa se implice și sa participe la viata filialei, sa facă proiecte, sa lupte pentru ele, sa creadă în ideile lor și sa lupte pentru ele. Pentru a transforma Romania este necesar sa ne transformam in primul rand pe noi, atât personal, dar și ca organizație.”