COMUNICAT – Senatorul USR Radu Mihail consultă românii din Diaspora pentru modernizarea României

COMUNICAT – Senatorul USR Radu Mihail consultă românii din Diaspora pentru modernizarea României

Proiectul ,,Simplu ca afară” inițiat de senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, a arătat că românii de peste granițe propun trei categorii de îmbunătățiri privind serviciile publice românești și activitatea autorităților din țară:

1.  Digitalizarea serviciilor – posibilitatea de a completa formulare online, de a fi recunoscută semnătura electronică și de a se trimite documente online;

2.  Organizarea interacțiunii cu consulatele și instituțiile publice – programări online atât pentru vizitele la consulat, cât și pentru vizitele la ,,ghișee” în România; bonuri de ordine pentru toate instituțiile;

3.  Feedback pentru angajații consulari și funcționarii publici.

Proiectul ,,Simplu ca afară” a început în urmă cu trei luni printr-o campanie  de identificare a soluțiilor propuse de românii din Diaspora pentru îmbunătățirea serviciilor administrative românești pornind de la premisa că aceștia au marele avantaj de a ști cum funcționează niște servicii administrative eficiente.

În cadrul primei faze a proiectului – un chestionar amplu – au participat români din toate colțurile lumii: din Canada și Statele Unite, până în Emiratele Arabe Unite sau Japonia. Majoritatea răspunsurilor au venit de la românii care locuiesc în Europa de Vest.

Radu Mihail: ,,În etapa a doua a acestui proiect, punem instituțiile statului la treabă, le împingem către modernizare și reformă. Întrebăm Guvernul ce face concret în aceste direcții și propunem legi de corectare acolo unde Guvernul nu face nimic. Cu ajutorul profesioniștilor din țară și din străinătate, propunem politici publice coerente, profesioniste pentru o Românie digitală, modernă și un stat eficient, în slujba cetățenilor.

Lucrând cu Diaspora și pentru Diaspora, a fost nevoie să clarific cum vedem noi, ca partid, această parte a societății și ce vrem sa facem nu doar pentru dar și cu Diaspora. Foarte repede am definit paradigma în care lucram. Pentru mine nu este vorba de o categorie care are doar nevoie de ajutor de la statul român. Diaspora poate fi un activ de importanță esențială dacă o considerăm și o tratăm ca atare, dacă reușim să construim și să aplicăm politici publice care să o pună în valoare. ”

Etapa consultărilor s-a încheiat, urmând ca în etapa a doua, echipa USR implicate în proiect să propună măsuri concrete de modernizare a serviciilor publice și a administrației din România.

2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *