Viziunea USR PLUS pentru Diaspora - USR Diaspora

Viziunea USR PLUS pentru Diaspora

Ne luăm, începând de azi, 40 de angajamente pe care le putem pune în practică imediat ce ajungem la Guvernare. Propunem și un plan de guvernare detaliat pentru fiecare domeniu care contează în viețile noastre.

E un plan cu măsuri gândite de sute de experți din partidele noastre dar și din societatea civilă. Pentru că noi credem într-o guvernare deschisă, în care ne vom consulta mereu cu actorii relevanți din societate: antreprenori, sindicate, ONG-uri și lideri comunitari.

Vom avea o țară în care fiecare dintre noi va avea o viață de calitate doar daca o vom construi cu cetățeni activi și responsabili, cu comunități deschise și solidare. Dar pentru asta, avem întâi nevoie de un stat responsabil, care să asigure cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere.

Acesta este planul USR PLUS. Aplicându-l, O Românie fără hoție va deveni o realitate – și nu doar un slogan. Nu mai avem timp de pierdut. Și vom trece la treabă imediat ce primim încrederea voastră.

Nouă definiție: Diasporeán, ., subst. (Persoană) Din Diaspora.

În 2020, peste un sfert din populația României nu mai este în țară. Și nimeni nu are o cifră exactă a celor plecați în ultimii 20 de ani.

MAE a estimat în 2019 că din cei 9 milioane de români din afara granițelor, peste 5,6 milioane fac parte din noua Diasporă, cei emigrați în ultimele decenii, în special după aderarea la Uniunea Europeană.

Următorii ani decid dacă până în 2040 Diaspora românească se va dubla sau dacă o parte vor reveni acasă. Următoarele două mandate ale Parlamentului României (2020-2024-2028) vor trebui să găsească soluții pentru românii care au plecat, care se întorc dar și pentru cei care vor să rămână români, dar în afara granițelor țării.

Momentul 10 august 2018 a arătat două fețe ale României: Vechiul politic, care nu înțelege și nu se interesează de cei plecați și noul, forțele schimbării, care din țară sau străinătate vor să transforme România, aducând acasă toate lecțiile și bunele practici pe care Europa și restul lumii ni le pot oferi.

USR PLUS este singura formațiune politică din România care, prin munca depusă de parlamentarii USR, a arătat până acum inițiative concrete pentru interesele și nevoile Diasporei.

Diaspora nu mai poate fi un capitol secundar. Nu mai poate fi o problemă de afaceri externe, un subdomeniu sau un departament. Diaspora contribuie cu peste 3 miliarde de euro pe an la economia țării și are un potențial uman și financiar imens pentru viitorul ei.

Trebuie să fie tratată ca una dintre problemele existențiale pentru poporul român. Iar dacă stoparea exodului trebuie să se facă prin măsuri în domenii ca sănătatea, educația sau economia, deschiderea drumului spre casă și întărirea relațiilor cu românii care nu se mai întorc necesită propriile măsuri, însoțite de curajul de a regândi din temelii cum legiferăm pentru Diaspora.

Credem și vrem să ajungem la un viitor unde românii prosperă, în securitate și libertate, oriunde s-ar găsi ei. Unde identitatea, tradițiile și cultura românească înfloresc în comunitățile istorice sau noile centre românești din Milano, Londra, Madrid, Bruxelles, Paris și nu numai și unde copiii de a doua sau a treia generație de diasporeni au toate oportunitățile de a reveni și se reintegra pe teritoriul României.

Nu în ultimul rând, credem că România este peste tot acolo unde sunt români. Diasporenii nu pot fi abandonați. Dimpotrivă, ei trebuie mereu să aibă drepturi depline și acces la servicii administrative digitale și moderne și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură.

Din 40 de angajamente de guvernare USR PLUS vă dezvăluim șase puncte dedicate Diasporei:

Diaspora este România. Dacă se întorc sau nu, românii din Diaspora nu pot fi și nici nu trebuie tratați diferit față de cei din țară. Înainte de a ne gândi la cum să-i aducem acasă, trebuie să reafirmăm principiul non-discriminării prin politici gândite în interesul celor din afară. Iar aceasta pentru că interesul lor este sinonim cu interesul României. Unii și-au pierdut toată încrederea, respectul sau speranța în România. Trebuie recâștigate prin integrarea lor în viitorul politic, economic, social și cultural al țării, prin drepturi de vot și acces modern la documente.

Diaspora, o prioritate la guvernare. Vom crea în subordinea Prim-ministrului o echipă Diaspora (ED) permanentă, mixtă între MAE, MAI, Ministerul Muncii, Justiției, Educației, Culturii și Afacerilor Europene, menită să elaboreze strategia și să coordoneze toate politicile privind Diaspora, condusă de un Vice-prim ministru însărcinat cu problemele de Diaspora. Crearea unei Celule de Criză pentru Diaspora în cadrul ED, coordonată cu Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale, care să poată interveni rapid în cazurile unde este nevoie de o reacție rapidă pentru protejarea, asistența sau reîntoarcerea unor cetățeni români, în special pentru victimele traficului de ființe umane.

Registrul Digital și o Carte de Identitate pentru Diaspora. Transformarea eConsulat într-un Registru Digital pentru Diaspora, disponibil și prin aplicații mobile, care să fie adaptat la un viitor unde cărțile de identitate românești vor oferi posibilitatea de a alege domiciliul în străinătate. Utilizarea Registrului Digital ca un portal unic pentru toate serviciile oferite de consulatele și centrele comunitare, inclusiv cu o linie unică de urgență. Crearea primului recensământ real al Diasporei românești care va conferi un profil fiecărui utilizator de servicii consulare, menținut la zi și necesar pentru obținerea asistenței din partea autorităților române. Simplificarea procedurilor necesare de a depune și obține acte de identitate românești sau acte administrative și oferirea posibilității de a obține o nouă carte de identitate sau pașaport, online și accesul neîngrâdit pentru cei din Diaspora la orice serviciu administrativ disponibil în țară.

Organizații românești stabile. Restructurarea legislației Consiliului si Congresului Românilor de Pretutindeni pentru a asigura depolitizarea lui și a-l transforma într-o structură strict civică pentru Diaspora, incluzând specialiști români dornici să propună în mod permanent către România soluții și idei de bune practici din țările gazdă ca scop principal. Sprijinirea mediului asociativ românesc din Diaspora atât prin facilități financiare dar și prin simplificarea procedurilor de depunere a proiectelor, reclasificarea criteriilor de eligibilitate, punerea la dispoziție de resurse digitale  pe site-ul Registrului Digital și asigurarea transferurilor de fonduri în timp util pentru organizațiile care depind de ele pentru funcționare.

O re-evaluare a relatiilor cu țările gazdă, promovarea educației și culturii și protejarea comunităților istorice. Asigurarea de promovare și sprijin permanent, la nivel diplomatic dar și prin centrele comunitare (printr-o rețea de atașați specializați), pentru drepturile dar și interesele românilor față de autoritățile locale, regionale și naționale din țări gazdă, pentru a asigura non-discriminarea, evita abuzurile sociale și de muncă și proteja identitatea românească. Identificarea oportunităților și lansarea de campanii pentru a obține statuturi specifice unei minorități sau comunități etnice pentru români, acolo unde este posibil, obținând astfel drepturi suplimentare în țările gazdă. Susținerea accesului românilor la mecanisme de asociere socială și economică, atât pentru angajați dar și angajatori și crearea și promovarea conceptului de „lucrează cu români” pentru a încuraja companiile și antreprenorii români din diaspora să lucreze cu alți români din țara respectivă dar și din România.

Asistență pentru reîntoarcere și o reintegrare ușoară. Vom crea prin lege un Departament pentru Revenire în cadrul ED, ce va gestiona reîntoarcerea dar și reintegrarea. Atragerea românilor cu idei, viziune, capital și pasiune pentru România înapoi acasă prin programe de tip „Diaspora Start-up”, „Diaspora se Întoarce” care să ofere pachete integrate de consultanță și asistență financiară folosind fonduri europene pentru antreprenorii români care decid să revină și să investească în țară, prin proceduri simplificate.

Fie că se va întâmpla peste 1, peste 10 sau peste 30 de ani, un obiectiv ultim al politicilor de Diaspora pe care ni le propunem este inversarea direcției de mișcare a românilor. În cele din urmă, vrem ca ei să aibă toate motivele, fie ele spirituale, raționale, economice și politice, să revină acasă.

Nu putem și nu ne permitem să renunțăm la visul că românii din Diaspora se vor reîntoarce, acum sau la pensie. România pe care vrem să o construim trebuie să fie una unde un copil român  născut în Luxemburg, Danemarca, Portugalia, Canada sau Elveția să poată decide în mod complet rațional să se mute în țara de unde vin părinții sau chiar bunicii săi.

Iar pentru cei care nu își doresc reîntoarcerea imediată, cooperarea întrei ei și românii din țară trebuie susținută, pentru a deschide drumul spre România inclusiv în mod indirect. Forța de muncă românească, experiența și competențele, oriunde s-ar afla, trebuie aduse împreună.

Dar aceasta va necesita muncă. Reîntoarcerea, la fel ca emigrarea, nu este ușoară. Va fi nevoie de timp și de eforturi specifice, care să completeze reformele din numeroasele alte domenii publice din România.

Cele mai importante realizări ale USR PLUS în ultimii 5 ani

În Parlament sesiunea 2016 – 2020

  • Am apărat justiția, românii și România de celebrul OUG13.
  • Am susținut și promovat în Parlament inițiativa cetățenească “Fără Penali în Funcții Publice”.
  • Susţinem zero taxe pe salariul minim.

Proiectul #StopCoziLaVot

Am asigurat exercitarea votului în condiții bune pentru 1 milion de români din Diaspora prin proiectul cu #StopCoziLaVot, cu implicarea alegătorilor din Diaspora. Împreună am reușit să deschidem peste 800 de secții la prezidențiale.

Proiectul Celula de criză

În contextul pandemiei Covid-19 am venit în sprijinul românilor din străinătate aflați în situații de urgență, am identificat măsurile legislative luate în fiecare țară și am informat și responsabilizat oamenii cu privire la protecția muncii și drepturile muncitorilor români în țările de reședință.

Proiectul “Simplu ca afară”

Am derulat o campanie pentru identificarea și implementarea soluțiilor Diasporei pentru îmbunătățirea serviciilor administrative românești. S-a votat si a trecut de Senat legea ce ia în considerare feedback-ul de la cetățeni în evaluarea serviciilor consulare.