Tot ce trebuie să știi pentru a vota la alegerile prezidențiale în diaspora - USR Diaspora

Alegerile prezidențiale din acest an au fost stabilite pentru 10 și 24 noiembrie.

În străinătate secțiile de votare vor fi deschise pe parcursul a 3 zile: 8-10 noiembrie (primul tur) și 22-24 noiembrie (al doilea tur).

Vineri se va vota în intervalul orar 12.00-21.00, iar sâmbătă și duminică 7.00-21.00.

    Mesajul candidatului Alianței 2020 USR PLUS, Dan Barna, la funcția de Președinte al României, pentru românii din Diaspora.

    USR Diaspora își propune o informare cât mai amplă a alegătorilor români stabiliți în străinătate.

    Află: 

    Află mai multe despre votul în străinătate

    La Alegerile Prezidențiale din acest an ai posibilitatea de a vota în străinătate, fără a sta ore în șir la coadă. Informează-te și alege modalitatea prin care dorești să-ți exerciți dreptul de a vota. 

    Află mai multe detalii despre cum poți vota

    Află mai multe detalii despre cum poți vota

    Înscrie-te pe votstrainatate.ro

    Înscrie-te pe votstrainatate.ro

    Înscrie-te pe votstrainatate.ro, alegând opțiunea votului prin corespondență sau în secție.

    Indiferent că alegi să votezi prin corespondență sau într-o secție de votare, este foarte important să te înregistrezi. Făcându-ți cunoscută modalitatea de vot aleasă, statul român va putea asigura condițiile necesare unei bune desfășurări a proceselor de votare.

    ATENȚIE! Data limită pentru înregistrare este 15 septembrie 2019!

    Află cum te poți implica fără a fi membrul vreunui partid politic

    Pentru a contribui direct la organizarea unei secții de votare în regiunea ta, te poți implica: fiind președinte de secție sau locțiitorul acestuia; fiind membru în biroul secției de votare; propunând un spațiu ce poate servi drept locație pentru una sau mai multe secții de votare.

    Afla cum te poti implica ca persoana apolitica

    Afla cum te poti implica ca persoana apolitica

    Descarcă pliantul

    Descarcă pliantul

    Descarca și distribuie pliantul USR Diaspora

    Noi îți punem la dispoziție un pliant ce poate fi imprimat și distribuit alegătorilor români din străinătate. Accesează link-ul, descarcă pliantul, imprimă-l în mai multe exemplare și dă-l mai departe românilor din regiunea în care locuiești sau îți desfășori activitatea. În acest fel vei contribui direct la o mai bună informare a alegătorilor din Diaspora și la creșterea numărului celor care se înregistrează pentru votul prin corespondență sau în secție. 

    Câteva indicații tehnice:
    Culori: CMYK
    Rezoluție: 300ppi
    Format A4 (față-verso pliat la jumătate devenind format A5)
    Bleed 3 mm
    Tăiate la cuțit

    Documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români

    Ordinul nr. 1627/2019 privind documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020.

    Verifică documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români

    Verifică documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români

    Întrebări frecvente

    Poți vota cu unul din urmatoarele documente:

    • cartea de identitate
    • cartea electronică de identitate
    • cartea de identitate provizorie
    • buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic
    • pașaportul diplomatic electronic
    • pașaportul de serviciu
    • pașaportul de serviciu electronic
    • pașaportul simplu
    • pașaportul simplu electronic
    • pașaportul simplu temporar
    • pasaportul CRDS
    • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

    Documentele trebuie să fie valabile în ziua votării.

    Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România

    Toate secțiile de votare vor fi deschise 3 zile în primul tur și 3 zile în al doilea tur. Nu există excepții pentru ziua de duminică.
    La secțiile de votare deschise în străinătate procesul se va desfășura pe parcursul a trei zile de vot: 8-10 noiembrie (primul tur) și 22-24 noiembrie (al doilea tur). Vineri în intervalul orar 12.00-21.00, iar sâmbătă și duminică 7.00-21.00.
    Pentru a contribui la deschiderea unei secții de votare te poți implica în diferite moduri: poți alege să devii președinte sau locțiitor într-o secție de votare, poți opta pentru a fi membru apolitic în cadrul secției sau să te implici voluntar în comunitatea de români din care faci parte, promovând înregistrarea online a alegătorilor. Pentru a fi președinte de secție sau membru apolitic, accesează formularul de înregistrare pus la dispoziție de USR Diaspora sau contactează cea mai apropiată misiune diplomatică sau serviciu consular pentru a-i informa de disponibilitatea ta.
    Pentru detalii accesați Hotărârea AEP privind condițiile minime pentru locațiile secțiilor de votare. În perioada următoare este posibil să fie dată o nouă Hotărâre cu informații actualizate în acest sens.
    Înregistrează-te pe site-ul www.votstrainatate.ro, până cel târziu pe 11 septembrie 2019, cu opțiunea “Alegător în străinătate prin corespondență” și urmează pașii descriși aici. De asemenea, te încurajăm să promovezi activ opțiunea votului prin corespondență în rândul cetățenilor români, în comunitatea din care faci parte.
    Pasul 1: Înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro  pentru a vota prin corespondență. Accesează link-ul de confirmare primit pe e-mail în vederea finalizării cererii.
    Pasul 2: Poșta Română îți va trimite plicurile cu buletinele de vot pentru cele două tururi de scrutin, însoțite de instrucțiunile privind exercitarea dreptului de vot, cu minim 25 de zile înainte de data alegerilor.
    Pasul 3: După primirea plicului, votezi și sigilezi buletinul de vot conform instrucțiunilor. Buletinele de vot pentru cele două tururi de scrutin vor fi identice, dar marcate distinct pentru fiecare tur. În dependență de candidații care vor ajunge în turul doi, vei alege opțiunea de vot finală din întreaga listă a candidaților.
    Pasul 4: Pentru fiecare tur de scrutin, trimiți plicul cu opțiunea de vot:
    a) în țară (costurile fiind suportate de statul român) sau
    b) la misiunea diplomatică sau oficiul consular din regiunea în care locuiești (suportând costurile). De asemenea, îl poți depune personal la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular.
    Plicurile cu opțiunea de vot trebuie expediate cu suficient timp înaintea zilelor de votare, pentru a ajunge la Biroul Electoral pentru Votul prin Corespondență cel târziu cu 3 zile înainte de data votării. În străinătate prima zi de vot va fi 8 noiembrie în primul tur și 22 noiembrie cel de al doilea tur.
    În România va fi înființat câte un birou electoral pentru fiecare 10.000 de alegători care au optat să trimită plicul cu opțiunea lor de vot în țară. În străinătate, la 5000 de cereri înregistrate va reveni un birou electoral. În cazul în care într-un stat au optat mai puțin de 5000 de alegători pentru votul prin corespondență trimis la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, atribuțiile  Biroului Electoral pentru Votul prin Corespondență vor fi îndeplinite de Biroul Electoral al Secției de Votare din Străinătate desemnat în acest sens.
    Lista documentelor care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români
    În momentul înregistrării pe site-ul www.votstrainatate.ro,  poți opta pentru o singură modalitate de a vota, fie în secție, fie prin corespondență. Dacă din anumite motive plicul cu votul prin corespondență nu a ajuns la destinație în timp util, iar alegătorul nu apare înregistrat în SIMPV că a votat, se poate prezenta în ziua alegerilor la cea mai apropiată secție de votare.
    Da. Dacă în ziua alegerilor nu te afli în orașul pentru care ai solicitat deschiderea unei secții de votare prin intermediul formularului online, poți merge la cea mai apropiată secție de votare și să-ți exerciți dreptul la vot pe listele suplimentare.
    Da. Înregistrarea pentru votul în străinătate se efectuează doar pentru Alegerile Prezidențiale din noiembrie 2019. Pentru a-ți putea exercita dreptul de vot în țară la viitoarele scrutine electorale e nevoie să votezi cu un act de identitate care atestă domiciliul (sau reședința, în cazul Alegerilor Parlamentare) în raza teritorială a secției de votare respective.
    Principalele modificări pentru îmbunătățirea procesului de votare din străinătate sunt:
    • Votul prin corespondență. 
    • Votul pe parcursul a 3 zile
    • În cazuri excepționale – prelungirea votării până la ora 23.59, cu posibilitatea de a vota cei prezenți la coadă la ora 21.00.
    • Componența secției de votare este formată din: minim 3 membri și maxim 9. În cazuri excepționale până la 15 membri – pot fi incluși și supleanții altor partide.
    • În fiecare secție de votare formațiunile politice participante la alegeri vor avea dreptul la câte un reprezentant și doi supleanți.
    • Vor exista liste permanente și liste suplimentare electronice. În situația disfuncționalității sistemului informatic, acestea vor fi completate manual: Nume, Prenume, CNP, Semnătură.
    • Înregistrarea online pentru cererea unei secții de votare – minim 100 de cereri/secție. www.votstrainatate.ro
    Mai multe detalii găsești accesând Legea 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală.
    Trimite-ne întrebarea ta pe adresa de e-mail [email protected].

    Donează pentru democrație.


    Îți mulțumim ca ești alături de noi și vrei să ne susții pentru o Românie dezvoltată și liberă, printr-o donație pentru activitatea filialei Uniunii Salvați România a romanilor de peste hotare, USR Diaspora.

    Te rugăm să ne lași datele de contact și un reprezentant USR Diaspora te va contacta și îți va trimite modalitățile de a dona pentru USR Diaspora.

    Împreună schimbăm România!