Alegeri locale în regiunea Kärnten (Austria)

Alegeri locale în regiunea Kärnten (Austria)

La sfârșitul lunii februarie au loc alegeri locale în regiunea Kärnten și românii au drept de vot în localitatea unde sunt înregistrați cu Meldezettel. Dreptul de vot la alegerile locale este acordat în Austria pentru orice cetățean al unui stat din Uniunea Europeană.

USR e un partid european care consideră că este esențial ca oamenii să voteze acolo unde locuiesc, așa că ne propunem să prezentăm informații despre acest vot și încurajăm românii care locuiesc în această zonă să voteze.

Se votează primarii (Burgermeister) și consiliile locale (Gemeinderat) pentru fiecare localitate. Anul viitor, în martie vor avea loc și alegerile pentru  parlamentul local. Acesta a fost ales în 2018 și funcționează cu o coaliție SPÖ, FPÖ.


I. Informații despre procesul de votare

Alegerile locale din zona Kärnten vor avea loc pe 28 februarie 2021 (Wahltag) cu turul 2, acolo unde va fi cazul, în data de 14 martie 2021. Toți cei înregistrați (cu Meldezettel) la o adresă din această regiune, primesc prin  a poștă informațiile despre vot cât și cererea prin care se poate opta pentru votul prin corespondență.

La aceste alegeri se poate vota în 4 feluri:

 1. Prin corespondență prin trimiterea unei cereri în care specificați la ce adresă doriți să vă fie trimis buletinul de vot. Cererea trebuie trimisă până cel târziu pe 24.02. iar votul trebuie să ajungă cel târziu pe 28.02.
 2.  Anticipat la primărie începând cu 02 februarie. La primărie veți primi un buletin de vot și puteți vota pe loc.
 3.  Anticipat în data de 19.02. (vorgezogene Wahltag) în locații specificate de fiecare localitate și anunțate din timp. 
 4.  În secția de votare în data de 28.02. (Wahltag).

Vor fi două buletine de vot, unul pentru primar și consiliul local din localitatea unde votați și unul pentru consiliul local.

Votul anticipat la primărie

Pe site-ul primăriei de care aparțineți puteți verifica perioada de vot și intervalul orar în care puteți vota începând cu data de 2 februarie. 

Lista tuturor localităților din regiunea Kärnten este disponibilă aici https://www.ktn.gv.at/Verwaltung/Gemeinden/Gemeindeliste și fiecare dintre ele au informații despre vot, locațiile unde puteți vota anticipat și intervalul orar când este posibil.

Site-ul fiecărei primării este diferit, unele mai prietenoase decât altele ? dar informațiile necesare ar trebui să poată fi găsite, incluzând aici măcar adresa biroului pentru vot (Wahlamt) cu numere de telefon și adresă de contact. 

Votul prin corespondență
Procesul de vot prin corespondență are trei etape: trebuie să trimiteți o cerere prin care specificați că vreți să votați prin corespondență, primiți buletinul de vot prin poștă și apoi trimiteți buletinul cu votul dumneavoastră.

 1. Cerere de vot prin corespondență
  Puteți cere să votați prin corespondență în două feluri:
  A) formular fizic trimiteți formularul la biroul de votare din fiecare primărie (Wahlamt). Formularul îl primiți prin poștă dacă aveți Meldezettel la o adresă din regiune sau îl puteți obține de la primărie. Acesta trebuie trimis până pe 24 februarie la primărie (Wahlamt din localitatea unde votați). Puteți căuta adresa exactă pe internet, numele complet al instituției este Magistrat der Landeshauptstadt (nume localitate) Wahl- und Meldeamt.
  B)  formular online care poate fi completat și trimis de aici https://www.wahlkartenantrag.at/.
  Online vă puteți identificați ușor dacă aveți semnătură electronică (e-Signatur) dacă nu, la completarea formularului trebuie să specificați:
  • localitatea unde veți vota;
  • motivul pentru care nu puteți vota în secție (e o simplă formalitatea, puteți alege o opțiune predefinită sau puteți specifica  că votați prin corespondență datorită pandemiei, etc.);
  • adresa unde vreți să primiți buletinul de vot;
  • numărul pașaportului, data emiterii și autoritatea care l-a emis;
  • o poză a pașaportului trebuie uploadată în formular.
 1. Trimiterea buletinului de vot
  După ce ați primit buletinul de vot prin poștă și ați votat, îl puteți trimite astfel:
  – prin poștă la primăria localității unde ați votat și el trebuie să ajungă până pe 28.02;
  – îl depuneți personal la primărie;
  – îl depuneți la secția de vot (fie în ziua votului anticipat 19.02. sau chiar în ziua votului 28.02).

II. Informații despre candidați

Sunt foarte mulți candidați la alegerile locale, în fiecare localitate fiind în competiție atât reprezentanți ai principalelor partide (ÖVP – conservatori, Die Grünen – ecologiști, SPÖ – social-democrați, NEOS – liberali, FPÖ – tinde spre extremă dreapta, asociat în general cu populiștii) cât și candidați independenți. Pentru a vă informa puteți începe cu site-urile primăriei, al ziarelor locale sau cele ale partidelor.

Partidele din Austria au organizații puternice la nivelul fiecărui regiuni care au uneori poziții diferite față de pozițiile aceluiași partid la nivel național. Asta pentru că existența parlamentelor locale face ca un partid să facă alianțe locale cu alte partide, iar aceste alianțe nu se regăsesc la nivel național.
De exemplu, în regiunea Kärnten, SPÖ guvernează actualmente cu FPÖ deși la nivel național această alianță este de neconceput. Dar la nivel local așa a ieșit la vot ?.

Pentru partidele locale corespunzătoare principalelor partide naționale puteți găsi informații aici:

Ziarul local meinbezirk.at are o secțiune dedicată votului local, candidați și alte articole relevante: https://www.meinbezirk.at/tag/gemeinderatswahl-2021.

Articol realizat de echipa USR Austria.

3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *